facebook

11 чepвня — по новому календарю випало вeлuкe цepкoвнe cвятo! В жодному paзi нe poбiть цьoгo cьoгoднi – Дeтaлi

Яке церковне свято відзначають 11 червня за новим і старим стилем, заборони дня, у кого іменини.

11 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують апостолів Варфоломія і Варнаву. Також сьогодні – день пам’яті ікони Божої Матері “Достойно є” (Милуюча). У народі день отримав назву Варфоломіїв.

Про традиції та прикмети 11 червня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем – у матеріалі.

11 червня 2024 року – яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше.

Однак частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря – збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

11 червня за новим календарним стилем (24 червня – за старим) – день пам’яті апостолів Варфоломія і Варнави, ікони Божої Матері “Достойно є” (Милуюча).

Апостол Варфоломій був родом із Кани Галілейської, він одним із перших став послідовником Христа. Після Вознесіння Господнього Варфоломій разом з іншими апостолами вирушив із проповідями до Сирії та Малої Азії. Завдяки йому багато язичників прийняли християнську віру.

Водночас самому Варфоломію довелося винести чимало гонінь – його хотіли стратити в місті Ієраполі (зараз місто Памуккале в Туреччині), але цієї долі вдалося уникнути.

Після цього апостол пішов до Індії – там він переклав Євангеліє від Матвія місцевою мовою і навернув до віри багатьох язичників. У Вірменії Варфоломій зцілив доньку царя Полімія, і на знак подяки цар, його сім’я та наближені, а також мешканці десяти міст охрестилися.

Язичникам не сподобалося те, що робить Варфоломій, і в місті Альбані (нині Баку) апостола схопили і все-таки стратили.

***

Апостол Варнава народився на Кіпрі і був одним із сімдесяти учнів Христа. Апостол проповідував у Малій Азії, у себе на Кіпрі та в Італії. Але на батьківщині проти нього повстали іудеї – вони побили святого камінням до смерті. Християни таємно поховали Варнаву, а згодом про місце поховання забули, доки там не почали відбуватися чудеса зцілення. Мощі святого знайшли і побудували на цьому місці храм.

***

Ікона Божої Матері “Достойно є” має дивовижну історію. За переказами, якось наприкінці X століття, в Карейському монастирі чернець звершував всенічну службу перед іконою Божої Матері “Милуюча”. Тут до нього в келію хтось постукав – це виявився незнайомий чернець, і він попросився разом звершити молитовні співи. Коли почали величати Богородицю, то чернець заспівав “Чеснейшую Херувим…”. І тоді незнайомець сказав, що в них Її спочатку величають по-іншому, а саме:

Достойно є яко воістину блажити Тебе, Богородицю, Присноблаженну і Пренепорочну і Матір Бога нашого.

І лише потім співають “Чеснішу Херувим…”. Чернець попросив записати молитву, але, на жаль, не знайшлося ні паперу, ні пера. Тоді монах написав її на камені, а потім сказав, що він – архангел Гавриїл, і зник.

Після цього образ “Милуюча” перенесли до соборного храму Успіння Пресвятої Богородиці в Кар’є і поставили у вівтарі, друга назва ікони – “Достойно є”. Плиту з написаною архангелом Гавриїлом молитвою перенесли до Константинополя (зараз Стамбул).

Церковне свято 11 червня за старим стилем

11 червня за старим календарним стилем – день пам’яті святителя Луки сповідника, архієпископа Сімферопольського, мучениці Феодосії діви, Тирської.

Про що говорять прикмети на 11 червня

За прикметами дня судять, якою буде погода найближчим часом і влітку:

тепла ніч – літо видасться спекотним;
вранці сонце в хмарах – після обіду чекай на дощ;
туман видно над водою зранку – до гарного врожаю грибів;
грім цього дня – можна збиратися на риболовлю.

У народному календарі 11 червня – Варфоломіїв день або Варнава Суничник, оскільки в цей час зазвичай починали збирати лісову суницю.

Що не можна робити 11 червня

11 червня, як і в інший день, церква не вітає сварки, наклеп і плітки, жадібності, заздрості, розпачу, зневіри.

За народними прикметами цього дня категорично заборонено сваритися подружжю – щастя злякаєте, не можна брати і давати гроші в борг – рік будеш ходити в боргах, а також робити великі покупки.

Що можна робити 11 червня

Перед образом Богородиці “Достойно є” можна просити допомоги в будь-яких справах. Часто звертаються з покаянням у страшних гріхах – вважається, що саме образ “Милуючої” допоможе отримати милість Божу.

У день Варфоломія і Варнави важливо помиритися з тими, з ким у сварці, попросити вибачення особисто або зателефонувати. Вважається, що цей вчинок принесе в життя благодать. Також 11 червня добре зробити прибирання в домі – позбуваючись сміття і непотрібного, можна привернути удачу і багатство.

11 червня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Варнава, Варфоломій, Єфрем.

За старим стилем іменини в Олександри, Андрія, Івана, Луки, Марії, Федота.

Джерело.

Close