facebook

Наближаються неминучі зміни: в Україні планують невдовзі провести пенсійну реформу

В Україні заплановано проведення пенсійної реформи. Терміни її початку поки що невідомі, але вже зрозуміло, що відрахування єдиного соціального внеску стануть більшими.

Як інформує “Today.ua”, ще 2023 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що уряд має намір провести пенсійну реформу. Однак в умовах війни та розбалансованості національних фінансів це зробити неможливо, вважає народний депутат Ярослав Железняк.

Питання підвисло, але реформа точно буде, оскільки вона позначена у Стратегії демографічного розвитку України. Деталі можливих змін широким масам поки що не представили, але, за словами директора Інституту розвитку територій Юрія Ганущака, українці точно робитимуть більше пенсійних відрахувань.

За оцінкою експерта, йдеться про підвищення єдиного соціального внеску (ЄСВ) із 22% до 27%. Також внески збільшаться для фізичних осіб-підприємців. Все це дозволить підвищити коефіцієнт заміщення хоч би до 0,5.

“Що простішою, зрозумілішою та логічнішою буде така система, то краще її сприйматиме суспільство, то більшими будуть шанси на її успішне запровадження. Саме тому варто кинути погляд на практики забезпечення гідної старості до впровадження сучасних пенсійних систем”, – заявив Юрій Ганущак.

Майбутня реформа стане виправленням зроблених раніше помилок, вважає директор Інституту розвитку територій. По-перше, Україні слід розробити чітку формулу розрахунку пенсії з урахуванням актуарного віку. Також, на думку Ганущака, пенсійний фонд має бути поділений на виплати страхових пенсій та соціальної допомоги старим людям.
Облік має вестись на підставі зроблених вкладів, а не того, яку зарплату отримував пенсіонер під час трудової діяльності, вважає директор Інституту розвитку територій.

Джерело.

Close