facebook

Дісталися “святого”: українцям масово і примусово перепишуть зарплати – такі часи настали

Українські підприємства вимушено збільшують зарплати для залучення працівників. Причина – нестача робочої сили. Про це йдеться у Макроекономічному та монетарному огляді Національного банку.

Зазначається: разом із підвищенням соціальних виплат та низькою інфляцією “це сприяє подальшому зростанню реальних доходів населення”.

“Нестача працівників залишається значною. І продовжує тиснути на зарплати у бік збільшення”, – розповіли у регуляторі.

Водночас, наголошується, кількість тих, хто шукає роботу, незначно зросла. Втім, визнається, це є результатом сезонного чинника.

Проте загалом, зазначається, кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи в червні практично не змінилася – хоча зазвичай вони “сезонно ростуть, зокрема завдяки старту жнив”. Проте за окремими професіями – зокрема охорона, будівництво, робітничі спеціальності – “спостерігається стійке збільшення кількості вакансій”.

Водночас, за словами директора Науково-технічного центру Академії будівництва України Івана Перегінця, для того, щоб максимально швидко – протягом 5-10 років – відновити руйнування, заподіяні війною, Україні знадобиться близько 1,5 млн будівельників. Адже Росія вже зруйнувала в країні понад 60 млн квадратних метрів житла. Він зазначив: до повномасштабної війни у країні було 300 тис. будівельників.

При цьому він наголосив: проводити відновлення за прикладом того, як це робилося після Другої світової війни, не можна. Адже економічна формація змінилася.

“Ті новобудови, які були після Другої світової війни, обслуговували промисловість, яка була в межах якихось міст. Сьогодні постає питання субурбанізації – перенесення основних економічних і промислових об’єктів за територію міст, наприклад створення індустріальних технологічних парків”, – констатував експерт.

Джерело.

Close