facebook

Відсотки перепишуть, готуйтеся: стосується всіх, хто взяв кредит у ПриватБанку, Ощадбанку, Monobankу і не лише

В Україні до кінця 2024 року очікується зниження ставок за цільовими кредитами для малого та середнього бізнесу (МСБ) на 1-1,5%. В результаті відсотки становитимуть від 13,5% до 16% річних.

Найдешевшими будуть т.зв. енергокредити, виданню “Обореватель” розповіла директорка департаменту малого та середнього бізнесу Глобус Банку Оксана Шульга.

На початку серпня, для порівняння, середня ставка кредитів для МСБ становить 18%. Ще 2023-го вона була на рівні 19%.

“Найнижчі ставки, а це 13,5% річних, будуть запропоновані щодо енергокредитів на придбання та встановлення альтернативних джерел харчування”, – пояснила банкірка. Це зокрема сонячні панелі, теплові насоси, а також створення на підприємствах нової енергогенерації тощо.

Шульга також розповіла, що з вересня до листопада ставки за цільовими кредитами для МСБ на придбання основних засобів ведення бізнесу (обладнання, транспорт та ін.) можуть скоротитися на 1-1,5% – до 16% річних. На її думку, це буде прямим наслідком зниження облікової ставки НБУ до 13%.

Як зазначила банкірка, цільові кредити мають низку переваг, а тому досить популярні. Зокрема, предмет фінансування стає запорукою за кредитом. Тобто позичальнику не потрібні додаткові ресурси забезпечення кредиту.

Загалом за перші півроку 2024-го середня сума кредитів для бізнесу становила 1,2 млн грн на термін від 1 до 5 років. Найактивніше позики брали підприємства:

виробничої, промислової та будівельної галузей – до 60% від загальної кількості;
торгівлі та сфері послуг – по 15% кредитів.
Втім, понад 64% таких кредитів припадає на державні програми (разом із компенсаційними програмами відшкодування від місцевої влади). Інші кредити видаються за партнерськими програмами, запровадженими банками разом із виробниками і постачальниками устаткування ведення бізнесу.

Джерело.

Close