facebook

Знову нові штрафи: людей почнуть карати за розмови – от і дожилися

Українців каратимуть за розмови, подробиці


Українців, які люблять поширювати неправдиву інформацію, яка може спричинити паніку серед населення або порушити громадський порядок, можуть бути оштрафовані. Про це повідомляє РБК-Україна.

Відповідно до статті 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за поширення хибних чуток, які можуть спричинити паніку або порушення громадського порядку, передбачено адміністративне покарання у вигляді штрафу. Розмір такого штрафу може становити від 170 до 255 гривень.

“У такому випадку умовою адміністративної відповідальності є вчинення активних умисних дій, пов’язаних із поширенням хибних чуток, а також усвідомлення особою, що такі дії можуть спричинити паніку серед населення або порушення громадського порядку”, – зазначив адвокат.

За словами правознавця, суди в більшості випадків ухвалюють рішення про закриття справ, пов’язаних із поширенням хибних чуток, через відсутність складу адміністративного правопорушення чи пригоди. Також часто приймаються рішення про звільнення від адміністративної відповідальності у зв’язку із закінченням строку накладення адміністративного стягнення.

“Проте існують також випадки, коли суди ухвалюють рішення про накладення адміністративних стягнень”, – додав адвокат.

Поширення хибної інформації може мати серйозні наслідки для суспільства. Паніка серед населення та порушення громадського порядку можуть призвести до небезпечних ситуацій та навіть загроз для життя людей.

Тому важливо розуміти відповідальність за такі дії та уникати поширення неперевірених чуток.

Джерело.

Close