facebook

Нове підвищення пенсійного віку: у Мінсоцполітики вже попередили

Питання про пенсійний вік є одним із найактуальніших у контексті демографічних змін та соціально-економічних трансформацій, що відбуваються в Україні. Нещодавно міністр соціальної політики Оксана Жолнович зробила важливу заяву про те, що уряд не планує підвищувати пенсійний вік. Це рішення зумовлене низкою чинників і має далекосяжні наслідки для українського суспільства.


Докладніше про те, чи планують підвищувати пенсійний вік в Україні, інформує РБК-Україна.

Тема пенсійного віку давно викликає дискусії у суспільстві, особливо на тлі демографічних змін та збільшення тривалості життя. У 2017 році в Україні було встановлено певний стандарт, який регулює не так вік, як кількість відпрацьованих років. Міністр наголосила, що цей стандарт є оптимальним і немає потреби його змінювати.

“Ні, ми не будемо його (пенсійний вік, — ред.) збільшувати. Стандарт, закладений у 2017 році, є оптимальним, і його слід зберегти. Він регламентує не вік людини, а кількість відпрацьованих років. Водночас у 65 років За будь-яких обставин громадянин може вийти на пенсію. Тепер, на мою думку, це непоганий варіант”, – зазначила Жолнович.

Міністр також наголосила, що у віці 65 років люди можуть залишатися активними та затребуваними на ринку праці. На її думку, це не час для відходу на заслужений відпочинок, а можливість продовжувати робити свій внесок в економіку та суспільство.

Жолнович зазначила, що Міністерство соціальної політики має намір активно працювати над тим, щоб літні громадяни могли не лише зберігати свої навички, а й набувати нових. Особливу увагу планується приділити цифровій грамотності, щоб люди похилого віку могли залишатися конкурентоспроможними на ринку праці.

“Людина у 65 років – це не дідусь із сивою бородою. Це ще дуже активна особистість, яка хоче бути затребуваною в суспільстві, має гарні можливості робити внесок в економіку та чудовий досвід. Враховуючи ці обставини, нам потрібно створювати умови, щоб люди пенсійного віку хотіли долучитися до роботи та щоб роботодавці також розглядали їх як цінний ресурс”, – сказала глава Мінсоцполітики.

Водночас Жолнович зазначила, що вихід на пенсію, незважаючи на його очевидні переваги, може мати й негативні наслідки. Втрата необхідності регулярно ходити працювати, отже, і взаємодіяти з оточуючими, може десоціалізувати людини. Соціальна ізоляція та відсутність активності можуть негативно позначатися на здоров’ї та загальному самопочутті людей похилого віку. На думку міністра, активна життєва позиція продовжує життя, і одне із завдань міністерства — сприяти тому, щоб люди якнайдовше залишалися соціально активними.

“Тому одне з наших завдань – не залишати людей у ​​”чотирьох стінах” якомога раніше, а зберегти цю соціальну активність”, – додала міністр.

Таким чином, стратегія уряду України спрямована на збереження існуючого пенсійного віку, але при цьому активно заохочується до продовження трудової діяльності серед людей похилого віку.

Джерело.

Close