facebook

Українці пів року не зможуть переказувати гроші: перші подробиці скандального рішення

Українці пів року не зможуть переказувати гроші
З 1 жовтня НБУ запроваджує тимчасові обмеження на вихідні перекази на банківські картки. Про це написав Данило Гетманцев у себе на сторінці в соціальній мережі.

Так от, за його словами, мова йде саме про таке:

“Отже, офіційно. З 1 жовтня 2024 року НБУ запроваджуються ліміти на P2P перекази на банківські картки. Те, що жваво обговорювали майже останні пів-року, передусім у контексті приборкання такого явища як «дропи», набуло формату офіційної постанови НБУ (№102 від 27 серпня 2024 року).”

“Нагадаю «дропи» – це громадяни, які як правило за невеликі гроші відкривають на себе банківські картки, передають їх третім особам, через які потім обслуговуються «різнобарвні» потоки тіньової економіки, із всіма супутніми ризиками для такої особи, прибутками для організаторів «схеми» і втратами для бюджету. Оцінити масштаб діяльності «дропів» важко, бо вони постійно мімікрують під легальну економічну активність, але Нацбанк оцінив його приблизно у 200 млрд. грн. на рік і десятки тисяч рахунків.
Така «сервісна» діяльність – це як мінімум ухилення від оподаткування, але й не рідко – тут підключається важкий кримінал (тероризм, наркотрафік тощо).” – додав він.

Основні деталі постанови:

Ліміт обмежень на вихідні перекази на банківську картку – 150 тис. грн. (+50 тис. грн. до раніше обговорюваного проекту рішення). Стосується усіх рахунків клієнта, відкритому в одному банку, при переведенні ним платежів на картки інших фізичних осіб. Обмеження діють лише по сумі. Обмежень по кількості трансакцій, що обговорювалось раніше, не має.

Обмеження не застосовується при переведенні коштів між своїми рахунками в одному банку, для волонтерів (клієнт має відповідати 2 із 5 ознак здійснення волонтерської діяльності), для клієнтів, які мають підтвердження легальності коштів понад суму щомісячного ліміту. Не має також обмежень для переказу коштів по реквізитам IBAN та між юридичними особами.

Обмеження є тимчасовими – уводяться на строк 6 місяців. За цей час проблема має отримати комплексне врегулювання, включаючи посилення санкцій для порушників платіжного законодавства, створення реєстру «дропів», посилення регуляторних повноважень НБУ тощо.

“Отже, вважаю прийняте рішення виваженим (за оцінками НБУ, потенційно може зачепити лише 2% клієнтів банків) і нагальним, що мінімізуватиме можливість використання дропів для обслуговування тіньової економіки. Утім ілюзій також не має. Обмеження безперечно ускладнять, але не зупинять вибудовані схеми. Плюс залишаються інші інструменти (кеш, кріпта та ін.) для обслуговування тіньових потоків. Тому зазначений крок може спрацювати тільки у комплексі з іншими рішеннями, спрямованими на зміцнення відповідного банківського нагляду, посилення санкцій за використання банківської інфраструктури для відмивання «злочинних» коштів, запровадження компромісного регулювання на ринку крипто-валют тощо.” – підсумував Гетманцев.

Джерело.

Close