facebook

Чи могла війна закінчитися у березні 2022-го: Нуланд розповіла, чому зірвалися переговори з РФ у Стамбулі

Водночас, російська пропаганда маніпулює заявою Вікторії Нуланд про Стамбульські угоди.

У березні 2022 року Україна вийшла зі Стамбульських угод із Росією після консультацій зі своїми західними партнерами.

Про це заявила колишня заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд в інтерв’ю, опублікованому на YouTube-каналі російського журналіста Михайла Зигаря.tsn.ua

За її словами, Росія поставила низку несправедливих вимог, які фактично призвели б до демілітаризації України.

Нуланд нагадала, в якому важкому становищі була Україна станом на березень 2022 року. Водночас, і російська армія на початку вторгнення допустилася важливих помилок, тому сторони були зацікавлені у переговорах.

“Росія на той час була зацікавлена в тому, щоб хоча б подивитися, що вона може отримати, а Україна була зацікавлена в тому, щоб зупинити війну і прогнати росіян. Було що обговорювати. Турки запропонували майданчик. Насправді ми (США – ред.) були мало проінформовані про умови угоди”, – каже ексзаступниця держсекретаря США.

Як пригадала Нуланд, наприкінці переговорів українська сторона запитала думки у США і союзників. За її словами, росіяни вимагали, щоб Україна відмовилася від низки систем озброєнь. Проте аналонічних зустрічних вимог Росії не висувалося.

“Україна, по суті, була б ослаблена як військова сила. Але від РФ не вимагали відступити. Від неї не вимагалося мати буферну зону на кордоні з Україною. Їй не забороняли тримати на кордоні будь-яке озброєння. Тому в українській делегації і поза нею стали ставити питання про те, чи ця угода хороша. І саме в цей момент вона розпалася. Але я думаю, що багато людей, і сам президент Зеленський підозрювали, що можуть потрапити у цю пастку. І якщо Путін міг отримати демілітаризовану Україну за безцінь, з чого йому відмовлятися (від подальшої агресії – Ред.)”, – підсумувала Вікторія Нуланд.

Джерело.

Close