facebook

Через штраф від ТЦК: чи можуть забрати майно дружин “ухилянтів”

У випадку несплати штрафів від ТЦК, у майбутньому у громадянина можуть арештувати майно. Чи можливо це, якщо майно оформлено на дружину, розповів юрист Сергій Богун.


Експерт зазначив, що стягнення може бути накладено на майно, яке є спільною сумісною власністю подружжя, якщо судом буде встановлено, що договір був укладений одним із подружжя в інтересах родини, й те, що було одержане за договором, використано на її потреби (про це йдеться у статті 73 СК України).

Так майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. І це не залежить від того, що один з них не мав з поважної причини самостійного заробітку або доходу. До поважних причин належить:

навчання;
ведення домашнього господарства;
догляд за дітьми;
хвороба тощо.
“Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя (стаття 60 Сімейного кодексу України)”, – написав юрист.

Згідно зі слів Сергія Богуна, відповідно до частини 4 статті 65 Сімейного кодексу України, договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім’ї, створює обов’язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах родини.

Зокрема спільною заборгованістю подружжя може вважатися заборгованість, що виникла внаслідок спільних дій подружжя або одного з них в інтересах обох членів подружжя або всієї сім’ї в цілому.

Згідно з положеннями статті 73 Сімейного кодексу України, за зобов’язаннями одного з подружжя стягнення може бути накладено лише на його особисте майно і на частку у праві спільної сумісної власності подружжя, яка виділена йому в натурі.

Юрист Владислав Дерій порадив при необхідності класти шлюбний договір, де буде вказано, що все майне куплене у шлюбі належить на праві приватної власності того з подружжя, на кого дане майно зареєстроване.

Він також додав, що якщо нерухомість зареєстрована на дружину – не потрібно складати довіреність, достатньо тільки надати нотаріальну згоду на продаж спільного майна.

Джерело.

Close