facebook

Збільшити тариф на 48%: в Укренерго вже зробили заяву про ціну на електрику

На тлі економічних та енергетичних викликів, з якими стикається Україна, питання тарифів на електроенергію залишається одним із ключових. Днями “Укренерго”, державний оператор енергосистеми, внесло пропозицію щодо збільшення тарифу на передачу електроенергії у 2025 році. Компанія виступила з ініціативою підвищити його одразу на 48%, що становитиме 783,71 грн/МВт*год.


Докладніше про те, що в Укренерго заїкнулися щодо підвищення тарифу на 48%, інформує ExPro.

Повідомляється, що головною причиною збільшення тарифу є необхідність покриття витрат на виконання спеціальних обов’язків, які покладаються на оператора системи. Ці обов’язки включають забезпечення суспільних інтересів, а також компенсацію технологічних втрат. Так, у загальній структурі витрат на 2025 рік витрати на спеціальні обов’язки становитимуть майже половину – близько 33,6 млрд грн із загального обсягу в 77,1 млрд грн.

Серед цих витрат найбільшою статтею є витрати на виконання спеціальних обов’язків, пов’язаних із забезпеченням громадських інтересів (включаючи, але не обмежуючись приватними домогосподарствами) – це 26 млрд грн. Це включає зобов’язання щодо закупівлі електроенергії для потреб населення, що робить це підвищення життєво важливим для підтримки стабільного енергопостачання в країні.

Окрема увага у пропозиції “Укренерго” приділяється тарифам для “зеленої” металургії – сектору, який розвивається відповідно до глобальних тенденцій переходу до стійкої економіки з низьким рівнем викидів вуглецю. Для цього сектора передбачено встановлення пільгового тарифу на рівні 441,05 грн./МВт*год. Таким чином, компанія прагне підтримати інноваційні та екологічно чисті виробництва.

Варто зазначити, що пропоноване “Укренерго” підвищення тарифу на передачу електроенергії поки що не є остаточним рішенням. Як уточнюється у повідомленні, фінальне рішення буде ухвалено Національною комісією, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) після проходження процедури відкритого обговорення.

Для побутових споживачів наслідки підвищення тарифів можуть відчуватись як через пряме збільшення плати за електроенергію, так і через підвищення цін на товари та послуги. В умовах інфляції та зростаючих витрат на життєво важливі ресурси такі зміни можуть посилити фінансове становище окремих верств населення.

Джерело.

Close