facebook

Понад 88% учителів отримують зарплату менше 10 000грн-результати опитування

«Всеосвіта» провела анонімне опитування, в якому з 15 по 17 лютого взяло участь 7 600 освітян з усієї України.

 

Згідно з даними Державної служби статистики, середня зарплата в галузі освіти сягає 9 695 грн ($ 396). Зазначена сума обурила багатьох освітян, адже більшість з них заробляють значно менше. Незважаючи на педагогічний стаж у 20-30 років, категорії і звання, вчительська зарплата лишається низькою.

«Всеосвіта» вирішила поцікавитись думкою освітян, і запустила у фейсбуці анонімне опитування.

Результати опитування
Нагадаємо, що дані опитування зібрані за 2 дні: з 15 по 17 лютого 2020 року.

Отже, 88 % учителів обрали варіант «менше 10 000 грн». Це свідчить про те, що педагоги ніколи в житті не отримували такої суми коштів. З урахування педагогічного стажу, категорій і досягнень вчительська зарплата варіюється у розмірі 4 000-7 000 грн(про це свідчить і велика кількість коментарів, які педагоги написали під опитуванням).

Лише 12 % учителів отримують заробітну плату у розмірі більше 10 000 грн.

Що про це думають освітяни? Ми зібрали кілька коментарів.

Таня Непочатенко:

Заробітна плата більша, але я заступник з НВР і +12год. Дуже дивно чути тут, що директор має своїх фаворитів і комусь дає більше годин, а комусь голу ставку. У нас цим займається заступник і на попередній та остаточній тарифікації обов’язково має бути профком, який має відстоювати ваше право на години. Вибачте, але без гарного вчителя директор ніхто і якщо б не ви, вчителі, то директор би не був директором школи, він без вас директор коробки з партами. Бажаю всім адекватних і справедливих керівників.

Олена Гончарук:

Якщо на дві ставки, то більше, якщо на одну, то менше. Хотілося б на одну ставку із зарплатою більше 10000.

Ірина Александрова:

Майже у половину менше. А щоб середня була такою, треба щоб половина освітян мала удвічі більше! Тобто, біля 18-20 тисяч. Відгукніться, чи є такі? Думаю фейк.

Катерина Чернова:

Теж працюю на півтори ставки і такої з.п. немає. Враження, що статистики знайшли таку суму наступним чином:

Марія Іванівна отримує 15 000грн,
Наталя Василівна отримує 5 000грн,
Тому 15 000+5 000=20 000, відповідно в середньому з.п. 10000грн.

Світлана Ковтун:

Якщо працювати на ставку без класного керівництва, то це приблизно 6 600 грн. Якщо стаж більше 20 років, звання і зошити, це дуже мало. Мені недавно подруга сказала, що її чоловік отримує 20 тисяч, то їм так важко, ледве зводять кінці з кінцями. І що шукають іншу роботу, бо ледве витягують. Я була не просто вражена. Убита. Вчителі – за межею. Вони не можуть дозволити собі ремонт квартири, придбання автомобіля, похід на концерт, поїздку в Єгипет. Це так з роботи на роботу, трохи їжі, учительський костюм.

Опитування створене з метою з’ясування справжнього кількісного розподілу отримувачів меншої і більшої зарплатні порівняно із середньостатистичною сумою.

Джерело.

Close