facebook

День Небесної Сотні: в Києві вшановують пам’ять Героїв

20 лютого в Києві проходять пам’ятні заходи, приурочені до Дня Небесної Сотні. Шість років тому, під час Революції Гідності, стався масовий розстріл протестуючих силовиками.

9:45 – Президент України Володимир Зеленський разом з дружиною вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. Вони встановили лампадки біля хреста на місці загибелі активістів в Києві.

Заплановані заходи в Києві
“Ангели пам’яті 2020”. Це щорічна “тиха” акція, яка поширилася на весь світ. “Ангели пам’яті” розпочнуться об 11:00 – в пам’ять про загиблих під час Революції Гідності кияни зберуться у верхнього входу на станцію метро “Хрещатик” і розвісять на деревах вздовж алеї Героїв Небесної Сотні білих паперових ангелів.

“Вдячні за свободу”. У колонній залі КМДА, за підтримки київської влади і Національного музею Революції Гідності, о 15:00 розпочнеться концерт пам’яті Небесної Сотні. У ньому візьмуть участь “TaRuta”, “Хорея Козацька”, Сестри Тельнюк, “Рутенія”, Ярема Шевчук, лідер гурту “Мандри” Сергій Фоменко, Леся Рой, Тарас Силенко, Михайло Хай, Зеник, Володимир Гонський, Руслана Лоцман, проект Лариси Руснак “Вітер зі сходу”.

“Майдан. Територія Свободи” – цей творчий суспільно-політичний захід, анонсований Київською міською державною адміністрацією, почнеться на Майдані Незалежності о 18:00

О 18:00 в екуменічному храмі Архистратига Михаїла розпочнеться панахида по Небесній Сотні. Після чого відбудеться запалення лампадок вздовж алеї Героїв Небесної Сотні і ввімкнення Променів Гідності.

На 19:00 біля стели на Майдані Незалежності анонсована громадська акція “Майдан. Боротьба триває”. Її організовують Київська міська спілка ветеранів АТО, Рух ветеранів України, Спілка ветеранів війни з Росією і громадська організація “Товариство майбутнього”. Подія заявлена як загальнонаціональна і має пройти в двадцяти містах України, включно з Києвом.

День Небесної Сотні
20 лютого було найкривавішим днем в історії Революції Гідності. Тоді силовики режиму Януковича масово застосували бойову зброю, по Майдану Незалежності вівся снайперський вогонь, протестуальників прицільно вбивали одного за одним.

Все закінчилося тільки о 22:17 – тоді Верховна Рада ухвалила постанову про “засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі громадян України”. Так дії правоохоронців були визнані антизаконними і бійня в центрі Києва припинилася.

П’ятий президент України Петро Порошенко своїм указом встановив Днем Небесної Сотні 20 лютого. У цей день по всій країні вшановують пам’ять героїв Євромайдану, які загинули за свободу сучасної України.

Джерело.

Close