facebook

У березні і квітні! Кому не світить підвищення пенсій в Україні. Що потрібно знати

В Україні в результаті перерахунку пенсій виплати українським пенсіонерам в березні і квітні піднімуть в середньому на 8,5 -12%. Однак в ПФУ повідомили, що пенсії підвищать не всім категоріям громадян.

Проведення пенсійної реформи передбачає періодичну індексацію пенсій. Індексація передбачає зміну розміру виплат, в залежності від зростання заробітної плати та інфляції, для збереження купівельної спроможності пенсій.

У березні пенсії українців проіндексують, очікується їх підвищення до 12%. Індексацію проведуть за спеціальною формулою, яка враховує стаж, розмір зарплати, 50% від суми зростання середньої зарплати в країні за минулі три роки і 50-процентний коефіцієнт зростання споживчих цін за попередній рік.

Пенсії за віком, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років, по інвалідності, призначені за Законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” і пенсії військовослужбовців строкової служби, призначені за Законом “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, які виплатять в березні, проіндексують виходячи з показника середньої зарплати 3764 грн 40 коп.

Чорнобильці-ліквідатори, які отримують пенсії, призначені за Законом “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, отримають надбавки, виходячи з показника середньої зарплати в Україні за 2006 рік – 928 грн 81 коп.

Варто зазначити, що доплати за індексації – не одноразові, вони збільшать пенсійну допомогу на цілий рік, до березня наступного року. Але дадуть їх не всім.

Не варто чекати надбавок до пенсії тим, хто отримує максимальні пенсії, соціальні пенсії, для нарахування яких не було стажу і заробітної плати, а також спецпенсії, нарахування яких вже скасовано, але держслужбовці, судді, прокурори, помічники народних депутатів та наукові співробітники їх все ще отримують.

У квітні уряд також анонсував ще один перерахунок пенсій. Він торкнеться виключно працюючих пенсіонерів. Однак автоматично збільшать виплати тільки тій частини працюючих пенсіонерів, у кого після виходу на пенсію стаж роботи збільшився на два роки (за станом на 1 березня 2020 г.).

Джерело.

Close