facebook

“Відбирають останнім у жебраків”: що чекає на Україну з закриттям лікарень через медреформи

Лікарі б’ють на сполох – з 1 квітня хворі на туберкульоз та психічними розладами можуть виявитися на вулиці.

З 1 квітня в Україні стартує другий етап медреформи. З цього моменту, в Україні в повному обсязі повинна запрацювати нова Програма медичних гарантій – переліку медичних послуг, які держава в особі Національної служби здоров’я (НСЗУ) оплачує за контрактом конкретної лікарні і кожному українцю, який в ній лікується після укладення.

Новий етап медреформи торкнеться, крім раніше частково реформованого первинної ланки (поліклінік і служб екстреної допомоги), амбулаторії, стаціонари, установи паліативної допомоги та реабілітації.

Оскільки сума, виділена на фінансування медицини з бюджету, з минулого року практично не змінилася, це вже спровокувало закриття ряду медичних закладів в різних областях країни, говорять опитані Главредом експерти

І – що виглядає особливо дико – закриваються туберкульозні диспансери та психіатричні лікарні. І наслідки цього можуть бути плачевними.

Що станеться з 1 квітня
Новий етап медреформи торкнеться, крім раніше частково реформованого первинної ланки (поліклінік і служб екстреної допомоги), амбулаторії, стаціонари, установи паліативної допомоги та реабілітації.

І ось тут і криється каверза. Якщо говорити про лікарні, то до недавнього часу в Україні існувало поняття оплати в них не за конкретні медичні послуги, які отримує пацієнт, а за койко-місця. Тобто, будь-яка лікарня чи поліклініка отримувала певну частину державного фінансування, виходячи з кількості осіб, яких вона могла у себе обстежити і лікувати.

І виходячи з цього ж показника складалося штатний розклад, згідно з яким в будь-якій лікарні було встановлене кількість персоналу – лікарів, медсестер і санітарок. Якраз за рахунок державних субвенцій на місцях, як правило, вирішувалися питання оплати праці цих працівників і забезпечення пацієнтів медикаментами. В цю ж суму входило і фінансування так званих соціальних ліжок, завдяки яким в лікарнях могли лікувати малозабезпечених людей. Також частина фінансів лікарням виділяли з місцевих бюджетів.

Правда, нерідкі і випадки, коли сума державного фінансування перевищувала кількість реально лікуються в установах хворих і деякі лікарні цим спекулювали. Мабуть, щоб виключити цей фактор, у МОЗ вирішили припинити подібну практики і починаючи з другого кварталу 2020 року койко-місця оплачувати лікарням перестануть.

Пощастить лише тим лікарням, які потрапили в урядовий список так званих опорних лікарень – тобто, декількох медустанов в кожній області, де надаватимуть найбільший спектр медпослуг.

Як наслідок, зараз, через урізання фінансів районним лікарням і поліклінікам, які опинилися під ударом і поза списком Кабміну, стало важче зводити кінці з кінцями. І, щоб вкладатися в виділяється їм бюджет, у багатьох не залишилося іншого вибору, як переводити лікарів на півставки або, якщо ті не згодні, їх звільняти.

Хворих на туберкульоз викинуть на вулиці

Але куди важче це б’є по соціально-незахищеним пацієнтам, на лікування яких грошей у лікарень просто немає.

Радник міністра охорони здоров’я, доктор медичних наук, завкафедрою інфекційних хвороб медуніверситету імені Богомольця Ольга Голубовська зазначає, що ті ж туберкульозні диспансери вже давно вимагають переукомплектаціі, але в нинішньому вигляді така оптимізація загрожує ще більшою катастрофою. За її словами, замість утримання туберкульозних диспансерів в МОЗ пропонують перекласти всю відповідальність за спостереження за хворими на туберкульоз на сімейних лікарів.

“Україна – країна епідемій і вакцинокерованих хвороб. Тому така модель, де на сімейних лікарів покладається нагляд за хворими на туберкульоз, прийнятна тільки в розвинених країнах, так як там в принципі одиниці хворих, а хворі з мультирезистентний туберкульоз сидять під замком. У нас же справжнісінька епідемія туберкульозу – в Україні від туберкульозу щомісяця гине 350 осіб. Скоро ми так до IXX століття дійдемо “, – попереджає Голубовська.

На її думку, якщо в Україні істотно скоротиться кількість таких диспансерів, де раніше лікували хворих на туберкульоз (часто – без певного місця проживання), то їх просто доведеться повернути в середу, де вони раніше заразилися і тим самим поставити під загрозу зараження здорових людей.

“У тубдиспансерах хворих лікували і годували. Якщо цих напівголодних людей випустити з туберкульозом на вулицю, то вилікувати таку людину, що не нагодувавши, неможливо – просто не буде імунітету. І тому я повністю поділяю стурбованість колег-медиків про можливе зростання захворюваності “, – говорить Голубовська.

Погоджується з колегою і директор обласного комунального об’єднання “Фтизіатрія”, заслужений лікар України, доктор медичних наук, професор Дмитро Крижановський.

За його словами, той принцип, за яким зараз об’єднують тубдиспансери, в корені невірний і лише посилить захворюваність.

“Наприклад, лікарню в Нікополі об’єднують з лікарнею в Кривому Розі або з Каменським. Але тоді хворому або ніде буде лікуватися, або доведеться їхати за 250 км в нове об’єднане установа. І це при сьогоднішніх транспортних можливостях і фінансове забезпечення! А адже левова частка хворих туберкульозом – асоціальні і соціально незахищені люди “, – уточнює доктор.

Крижанівський також зазначає, що в кінці лютого на рівні Кабміну була прийнята Стратегія, в якій не передбачені конкретні можливості для фінансування.

“Таке відчуття, що в самому МОЗ не до кінця не розуміють, що роблять. Вони не можуть пояснити, звідки вони взяли цифри, які нам озвучують як остаточні і які виділяє держава на лікування хворих на туберкульоз. Зараз в тубдиспансерах, як правило, містяться люди з на заразні форми туберкульозу. А лікарям говорять про те, що хворих з відкритими формами туберкульозу, після проходження лікування в стаціонарі і припинення у хворого бактеріовиділення, треба відправляти долечиваться додому. Але для цього соціальні служби повинні нам сказати, чи є у цієї людини вдома відповідні для цього умови або чи є у нього взагалі будинок. Або він, як і багато хто з наших хворих, без певного місця проживання? І куди його тоді повертати – в ту соціальну середу, де він захворів і де немає ніяких умов? “, – задається питанням експерт.

Нікуди дівати. І нікому лікувати
Але і примусове видавлювання хворих на туберкульоз з лікарень – не остання проблема.

Через зменшення фінансування для медиків став вкрай гостро питання зарплат. Експерти попереджають, що після оптимізації пацієнтів з туберкульозом (не кажучи вже про інші захворювання) незабаром просто не буде кому лікувати.

“У нас скорочують кількість ліжко-місць, під які раніше набирався штат персоналу – лікарів, медсестер, санітарок і т. Д. З їх зменшенням скоротиться і штат. Лікарі не стануть чекати, поки їх виставлять на вулицю голодним на вулицю без перспектив працевлаштування.

Ті, хто молодший, виїжджають з країни, перекваліфіковуються і йдуть працювати на інші спеціальності, де можна заробити якусь копійку. І тому вони вже не повернуться.

А це навчені люди, пристосовані до роботи з вітчизняними пацієнтами – з заразні форми туберкульозу, асоціальними хворими, з формами, збільшеною прийомом наркотиків, алкоголю, що пройшли через місця позбавлення волі – все це складові, які накладають певний відбиток в характер самої роботи “, – говорить Крижановський.

“Будуть вмирати на сходових клітинах”
Та ж ситуація і в сфері психіатрії. Психіатр, правозахисник, колишній політв’язень, дисидент, громадський діяч Семен Глузман пояснює, що спеціалізовані інтернати вже зараз переповнені (рівень заповнення – ~ 150%), в разі закриття більш масового закриття психіатричних лікарень або, як це називають в МОЗ оптимізацією, тим, хто проходить в них лікування, буде нікуди піти. Реформу він називає “геноцидом” і попереджає, що Європа просто закриє для України свої кордони.

“За фактом лікарні не закриваються, а скорочуються. Головна причина – відсутність фінансування. Тільки навіщо потрібно забирати гроші у цих нещасних, якщо в Україні є маса мільярдерів? Але ж вони ж брешуть в тому, що вони частково скорочують фінансування, а решта на місцях візьмуть у себе – місцеві бюджети не готові виділяти на це гроші.

І значить людей викинуть на вулицю, тому що ті установи, які у нас залишилися від СРСР, теж переповнені. У всьому цивілізованому світі між психлікарнею і інтернатом є ще достатня кількість проміжних ланок – гуртожитки для хворих, будинки на півдорозі, сестринські будинки та інші, зміст яких дешевше, ніж лікарні та інтернати “, – говорить Главреду Глузман.

За його словами, в більшості випадків, лікарі не можуть містити на лікуванні пацієнта більше одного місяця – по закінченню цього терміну його також повинні повертати в їх сім’ї. Раніше тим, кого сім’ї не хотіли забирати, головні лікарі лікарень під свою відповідальність часто штучно продовжували перебування за рахунок наявності соціальних ліжок.

“Куди таких людей викине головлікар тепер? Сім’ї, якщо вони збереглися, не хочуть їх бачити, проміжних ланок, особливо в невеликих містечках і селах теж немає. І головні лікарі їх не виписували і часто навіть обманювали державу, так як формально цих людей виписували, а на наступний день хворий знову надходив, оскільки їх просто не було куди віддати. “Реформа” призведе лише до того, що на вулицю, в голод і холод, будуть викинуті громадяни, які страждають психічними захворюваннями.

Не можна робити реформу, не прорахувавши її наслідки – так тільки Супрун могла. Влада відбирає гроші у туберкульозників і психічно хворих. У країні недостатньо грошей на школи, лікарні, виплату пенсій. Ми на краю економічної прірви. Але наші владні мужі не повертають в країну вкрадені гроші, вони відбирають останнє у знедолених і незаможних.

Якщо ми говоримо про психічно хворих, то, коли вони знаходяться на лікуванні в установах, їм дають якісь медикаменти. А якщо їх викинуть, то шизофренія може взяти гору і голос в голові буде їм говорити: “Іди туди і бий того”. Це серйозна хвороба. У підсумку дійде до того, що на вулиці і сходових клітинах хворі будуть вмирати з голоду “, – резюмує Глузман.

 

Джерело.

Close