facebook

Щеплення від COVID-19: як Росія просуває свою вакцину “Супутник V” у Європі і чим це загрожує

За офіційними даними США та ОБСЄ, просуваючи власну вакцину, Москва дискредитує західні.
Навколо вакцини проти коронавірусної хвороби COVID-19 AstraZeneca – європейського аналогу Covishield – спалахнув цілий детектив. Близько 16 країн світу

 

призупинили вакцинацію від коронавірусу цим британсько-шведським препаратом. У деяких країнах з’явилась інформація про появу тромбів у людей, яких прищепили. Інші вирішили перестрахуватись за компанію. У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) запевняють, що немає жодних доказів зв’язку між вакциною AstraZeneca і утворенням тромбів. І закликають користуватись нею і далі.

Та, якщо уважно придивитись до скандалу, звідки “ростуть його ноги” – виявити неважко. Росія вперто пропонує десятки мільйонів доз своєї вакцини проти COVID-19 “Супутник V” всьому світу. Деякі уряди купують її без належної сертифікації. Про це йдеться 14 березня в сюжеті ТСН.Тижня.
Іще кілька місяців тому російська вакцина “Супутник-5”, як називають його росіяни “Супутник V”, у науковців з усього світу викликала відверте роздратування – як так на ринок виводити медикамент без належних випробувань? Та раптом виявилося, “Супутник” таки долетів до Європи і прослизув навіть без належної сертифікації. І тепер російська вакцина з підозрілою якістю стала цілком якісною новою зброєю президента РФ Володимира Путіна.

“Кажуть, “Супутник V” – це добре, але Путін не хоче використовувати її як ліки для російського народу. Він пропонує її світові, як іще одну гібридну зброю для втілення принципу “розділяй і владарюй””, – заявила пані прем’єр-міністр Литви Інґріда Шимоніте.

Офіційно Євросоюз перемовини про поставки російської вакцини не веде. Там діють стандартно – перевіряють її ефективність. Та це не зупиняє Кремль від нестандартних підкилимних кроків. Уколоти “Супутником” своїм громадянам уже пропонують у Сан-Марино, Угорщині, Словаччині, Молдові, кількох Балканських країнах, Африці та у Латинській Америці. Переговори про її постачання з Москвою ведуть чехи та австрійці.
“Ми ведемо перемовини з постачальниками з Росії. Це не секрет. Ми впевнені, що все, що допомагає на цьому етапі, – це добре й це не питання геополітики”, – заявив канцлер Австрії Себастьян Курц.

Та зусилля Кремля доводять інше. У Словаччині угода про постачання двох мільйонів доз російської вакцини спричинила урядову кризу. Рішення про купівлю “Супутника” прем’єр ухвалив майже таємно – ані президент, ані партнери по коаліції про це нічого не знали.

“Це був правильний крок придбати російську вакцину, якій можна довіряти й ми дозволимо вакцинуватися нею кожному, хто захоче. У наступні два місяці ми отримаємо мільйон вакцин, а в травні та червні – ще мільйон”, – казав прем’єр Словаччини Ігор Матович.

Джерело.

Close