facebook

Президент Чехії сьогодні виступить із надзвичайним зверненням

Президент Чехії Мілош Земан 25 квітня виступить з надзвичайним зверненням до народу, пов’язаним із вибухами на військовому арсеналі у Врбетіце у 2014 році.

 

Про це повідомив секретар лідера країни Іржі Овчачек у Twitter.

За його інформацією, виступ Земана відбудеться об 11:00 за місцевим часом (о 12:00 за Києвом — ред.) і триватиме 20 хвилин. Звернення чеського лідера транслюватимуть телеканали Prima і CNN Prima News.
Що відомо
17 квітня МЗС Чехії заявило про висилку з країни 18 російських дипломатів, яких підозрюють у шпигунстві на користь спецслужб РФ. Приводом для цього стало те, що, спецслужби Чехії отримали докази причетності офіцерів російської Служби зовнішньої розвідки та Головного розвідувального управління до вибухів боєприпасів у селищі Врбетіце в жовтні та грудні 2014 року.
За день, 18 квітня, Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві “персонами нон грата”. Їх зобов’язали залишити РФ до кінця дня 19 квітня.
Чеська поліція оголосила у розшук ймовірних співробітників російського ГРУ Олександра Петрова і Руслана Боширова, які у жовтні 2014 року приїжджали до Праги, а також у Злінський край, де розташоване селище Врбетіце.
За даними чеських ЗМІ, російські агенти могли влаштувати вибухи на складах боєприпасів у чеському Врбетіце, щоб зірвати постачання зброї, у тому числі до України.
Міністр промисловості Чехії Карел Гавлічек заявив, що “Росатом” виключать зі списку учасників тендеру на будівництво нового блоку на АЕС “Дуковани”.
18 квітня у Празі сталася сутичка біля російського посольства між прихильниками та противникам політики Кремля.
Прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш заявив, що Росія не скористалася своїм шансом налагодити відносини з країною, а вибухи 2014 року у Врбетіце були нападом на члена НАТО і ЄС.
Чехія планує вислати близько 70 співробітників посольства Росії у Празі, чим країна зрівняє чисельність російського дипломатичного представництва із чеським в Москві.

Джерело.

Close