facebook

ВООЗ: “Омікрон” може стати “живою вакциною” та пандемія закінчиться

Всесвітня організація охорони здоров’я припустила, що штам коронавірусу “Омікрон” може стати “живою вакциною”. Оскільки він менш небезпечний, цей штам дозволить перемогти пандемію.

Таку думку висловила представник ВООЗ у Росії Меліта Вуйнович, повідомляє ТАСС.

Оскільки пацієнтів з “Омікроном” поки що недостатньо, робити точні заяви у ВООЗ не поспішають. Щоб оцінити ситуацію об’єктивніше, знадобиться не менше 1-1,5 тижнів.

За словами Вуйновича, коронавірус може перейти в ендемічну ситуацію. Тобто він не піде остаточно. Фіксуватимуть спалахи, подібні до грипу. Але випадків зараження поменшає і з вірусом буде простіше боротися.

Незважаючи на оптимістичний прогноз, у ВООЗ стурбовані швидкістю розповсюдження нового штаму. Побоюються, що система охорони здоров’я не витримає такого напливу хворих.

Хоча клінічна картина у хворих наразі не така серйозна, як у випадку з дельта-штамом, розслаблятися рано. “Омікрон” теж може давати ускладнення у вигляді температури та ураження легень.

У той же час, голова організації Тедрос Аданом Гебрейєсус заявив, що вакциновані і одужалі від коронавірусу можуть заразитися “Омікроном”. Він закликає під час свят обмежити кількість контактів, щоб “ухвалити важкі рішення щодо захисту себе та інших”.

Головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Сум’я Свамінатан обурена заявами про те, що “Омікрон” є легким варіантом коронавірусу. Як повідомляє Reuters, штам також здатний викликати тяжкий перебіг захворювання. Тому не час “сидіти склавши руки”.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело.

Close