facebook

Діти пандемії: вчені заявили про відставання у розвитку немовлят

У США вчені зауважили, що діти, що народилися під час пандемії коронавірусу, демонструють нижчі показники розвитку соціальних та моторних навичок у віці 6 місяців.

Їхні результати порівняли з навичками дітей, народжених незадовго до пандемії. При цьому не має значення, чи перенесла мама коронавірус під час вагітності.

Про це повідомляє журнал Jama Pediatrics.

У ході дослідження перевірили дані 255 малюків, які народилися в дитячій лікарні Морган Стенлі та Аллен лікарні Нью-Йорка у період з березня по грудень 2020 року. Майже половина матерів мала коронавірус. Більшість перенесла його у легкій чи безсимптомній формі.

У дітей, матері яких хворіли на вірусні інфекції під час вагітності, високий ризик у нервовому розвитку. За словами доктора медичних наук, доцента кафедри педіатрії та психіатрії Коледжу лікарів та хірургів Вагелоса Колумбійського університету Дані Думітріу, вчені були здивовані, коли дізналися, що порушення торкнулися і дітей, мами яких були здорові.

“Результати показують, що величезна кількість стресу, який зазнавали вагітні матері в ці безпрецедентні часи, можливо, зіграла свою роль”, – заявив учений.

Зміни у розвитку дітей невеликі, але вони вимагають вивчення та пильної уваги. Оцінювали такі аспекти розвитку дитини як спілкування, велика та дрібна моторика, вирішення проблем та соціальні навички.

Вчені заспокоюють: результати не означають, що у майбутньому це покоління буде ослаблене. Це рання стадія розвитку та є багато можливостей покращити показники дітей.

Цей матеріал підготовлений на підставі останніх досліджень, висновків вчених та лікарів. Матеріал має виключно загальноінформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.

Джерело.

Close