facebook

Пекельна спека впереміш із заморозками: українців у травні чекають температурні гойдалки, з’явився прогноз

Українцям розповіли про погодні гойдалки у травні


Погода у травні ще й як здивує українців, адже згідно з прогнозом синоптика, слід очікувати температурні гойдалки. Про це йдеться у матеріалі telegraf.

Отже, як повідомив синоптик, що погода у травні буде різною, тобто почнеться місяць із заморозків, ну а вже потім потеплішає. Більше літніх температурних значень варто очікувати лише у третій декаді місяця.

Таким прогнозом на травень в Україні поділився синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

Так от, згідно з різними прогностичними моделями, каже синоптик, цього року початок травня очікується досить прохолодним. Проте вже у третій декаді місяця варто очікувати літнього тепла.

За словами Кібальчича, третій місяць весни в Україні розпочнеться з антициклону, який пошириться на Центральну та Східну Європу. У перші дні травня спостерігатиметься переважно сонячна погода без істотних опадів по всій Україні. Але з 3-4 травня розвиток отримає циклонічна діяльність. Як наслідок цього, знову варто чекати на період дощів і похмурого неба.

Одночасно з випаданням опадів посилиться перенесення повітряних мас з півночі та північного сходу на тлі розвитку Скандинавського антициклону. Цей антициклон буде малорухомим і зумовить новий синоптичний період у більшості європейських країн. Внаслідок цього, йдеться у прогнозі, холодне арктичне повітря проникне у більш південні широти.

В Україні орієнтовно з 6 до 14 травня очікується аномально холодна погода, попередив Кібальчич. Вночі та вранці в окремі дні можливі заморозки на поверхні ґрунту та місцями у повітрі. Приблизно з 11-12 травня почнеться поступове підвищення температури повітря, проте вона ще зберігатиметься нижче за середні багаторічні показники до середини місяця.

Більш стрімке потепління розпочнеться у другій половині місяця, прогнозує синоптик. У третій декаді травня в південних і західних областях стовпчики термометрів в окремі дні можуть досягти позначки +29…+31 °С, помітно стануть теплішими і ночі. Настання метеорологічного літа (коли середньодобова температура стійко зберігається на рівні +15 °С і вище) передбачається також у третій декаді травня, додав Кібальчич.

“Спираючись на зазначені особливості в атмосферній циркуляції, складаються цілком явні передумови для прохолодного, місцями холодного травня в Україні, – йдеться в прогнозі. – Середньомісячна температура очікується на 1,5-3,5 °С нижче за кліматичну норму; на півдні Одеської, в західних областях та в Криму близько норми. Найбільш холодні дні припадуть на період із 5 по 15 травня”.

Сума опадів загалом за місяць, за словами Кібальчича, виявиться близькою до норми, подекуди може випасти більше за норму на 30-60%. Відчутним стане внесок конвективних опадів, які зазвичай мають локальний характер і істотно відрізняються за інтенсивністю. Тобто, пояснює синоптик, зросте кількість днів із грозами та іншими небезпечними явищами, пов’язаними з конвекцією (град, шквали, місцями не виключені та смерчі невеликої сили).

Джерело.

Close