facebook

Ожиріння, біль і смерть: чому йодид калію небезпечно приймати для профілактики

Все частіше у соцмережах обговорббть ситуацію навколо Запорізької АЕС. Російські окупанти можуть влаштувати на ній теракт, а це може спричинити радіаційну небезпеку на великій території України. Єдиним препаратом, який може захистити організм від радіації, є йодид калію.

Про це розповідає “РБК-Україна”.

Йодиди калію препарат, який потрібно приймати виключно після розпорядження лікарів, бо навіть у профілактичних дозах він може зашкодити здоров’ю.

Для чого потрібен йодид калію

Йодид калію – це сіль, яка може захистити щитовидну залозу від радіоактивного йоду, запобігши його поглинанню.

Однак приймати йодид калію з профілактичною метою небезпечно для здоров’я. Приймати йодид калію можна лише в тому випадку, якщо державні чи місцеві органи охорони здоров’я радять це зробити.

Які можуть бути побічні ефекти від прийому йодид калію

біль у суглобах
набряк рук, обличчя, ніг, губ, язика та горла
збільшення лімфатичних вузлів
печіння у роті чи горлі
сильний головний біль
підвищене слиновиділення
аритмія (порушення серцевого ритму)
металічний присмак у роті
оніміння, поколювання або слабкість у кінцівках
болючість зубів та ясен виразки на шкірі незвичайна втома.
Також можуть виникнути нудота і блювання, діарея, біль у животі. У деяких людей можуть виникати алергічні реакції на йодид калію.

Серйозні алергічні реакції можуть включати почервоніння шкіри, свербіж, набряк обличчя або горла, складнощі з диханням і анафілактичний шок.

Чим небезпечно передозування йоду в організмі

Приймання великої кількості йодиду калію може призвести до передозування йоду в організмі. Це може спричинити гіпертиреоз – стан, при якому щитоподібна залоза виробляє занадто багато гормонів, що може призвести до таких симптомів, як нервовість, розлади сну, прискорений пульс, збільшення ваги, тремор і тиреотоксикоз.

Окрім цього, приймання йодиду калію без необхідності може спричинити дисфункцію щитоподібної залози. Це може призвести до збільшення або зменшення розмірів щитоподібної залози та порушення її функцій.

Close