facebook

Пропадають цілі роки стажу: Як внести у трудовий час навчання та зарахувати його до пенсії

Стало відомо, як враховується у страховий стаж навчання.

Для виходу на пенсію важливо до 60 років українським чоловікам та жінкам накопичити достатньо страхового стажу. Багато питань виникає, чи враховується час навчання у ВНЗ, профучилищах та інших навчальних закладах до загального страхового стажу. Відповідь на це запитання з’явилася на порталі На пенсії.

Зокрема, одна з читачок написала, що у неї у трудовій книжці написано, що з навчання її звільнено 31 грудня 1964 року.

Але захист диплома був 24 грудня 1964 року, а відпустка була до 1 лютого 1965 року. Пенсійний фонд зарахував стаж із записів у дипломі. Таким чином, читачка вважає, що втратила 40 днів стажу і цікавиться, чи це правильно.

Українцям варто знати, що час навчання на денній формі у вишах, профтехучилищах та інших навчальних закладах, наприклад, в аспірантурі, докторантурі чи клінічній ординатурі, зараховується до страхового стажу до 1 січня 2004 року.

Час навчання до вказаного часу слід підтверджувати, пред’явивши диплом, посвідчення, свідоцтво, довідку чи інші документи, видані на підставі архівних даних, що містять періоди навчання.

Якщо в документах таких даних немає, тоді для підтвердження періоду навчання приймаються довідки про тривалість навчання у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Тобто основним документом, який підтверджує стаж, є диплом. Тому в Пенсійному фонді насамперед звертають увагу на терміни навчання, зазначені у дипломі, тобто на дату видачі диплома та дату його захисту.

В українському законодавстві не передбачено зарахування до стажу відпустки. Тому журналісти вважають, що органи ПФУ правильно врахували терміни навчання, ґрунтуючись на поширеній практиці. У цьому питанні слід спиратися на ухвалу Кабміну №637.

Джерело.

Close