facebook

Рада готується запровадити новий податок: Хто, за що і скільки платитиме

Верховна рада готується запровадити новий податок, за що доведеться платити.

З наступного року можуть запровадити податок на високий прибуток фінансових установ. Остаточне рішення ще не визначене, проте народні депутати підрахували, що це принесе близько 10 мільярдів гривень на рік. Цією інформацією поділився голова комітету Данило Гетьманцев.

У фінансовому комітеті Верховної Ради розробляють законопроект щодо запровадження додаткового податку для банків — на надмірно високі прибутки. Законопроект може набути чинності з 1 січня 2024 року.

Дискусія про необхідність запровадження нового податку для фінансових установ загострилася після публікації фінансових результатів за перше півріччя, у січні-червні банки отримали 67,7 мільярда гривень чистого прибутку. Одна з причин такого результату — великі відсоткові платежі від НБУ та Мінфіну за депозитними сертифікатами та ОВДП, зокрема через високу облікову ставку.

У ВР мають намір скористатися досвідом країн ЄС при запровадженні нового податку, який запроваджено в Угорщині, Чехії, Литві, Італії, іспанії та інших країнах.

Перший варіант пропонує обкладати податком всіх чистих процентних доходів за відносно невеликою або середньою ставкою. Наприклад, в Іспанії це 4,8%.

Згідно з другим варіантом — податок на різницю між чистими відсотковими доходами у звітному році та середнім значенням за останні три-чотири роки. У такому концепті ставка має бути високою та складати 60% як у Литві.

Нардеп впевнений, що оптимальний це іспанський варіант. За його оцінкою, це може принести бюджету близько 10 мільярдів гривень на рік.

Джерело.

Close