facebook

Відстрочка від мобілізації: Якщо є 10 років стажу – ТЦК не чіпатимуть

Українцям розповіли, хто ще з громадян може отримати відстрочку від мобілізації.

Зазначається, як стало відомо, що в Україні можуть запровадити відстрочку від мобілізації для ще однієї категорії громадян – адвокатів. Це прописано у відповідному законопроекті, зареєстрованому парламентом.

Отже, документ вносить зміни до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Список осіб, які не підлягають призову на службу під час мобілізації, розшириться на професію “адвокат”. Проте, лише за наявності стажу щонайменше 10 років чи внесення до Реєстру адвокатів, які надають безкоштовну вторинну правову допомогу.

Як пояснюють автори ініціативи, нововведення необхідно підтримати, адже зараз у країні відстрочка від мобілізації є у ​​суддів, прокурорів та співробітників інших правоохоронних органів, тоді як адвокати – відсутні. У таких умовах існує ризик порушення принципу змагальності сторін, адже може бути представлена ​​сторона звинувачення, при цьому не буде сторони захисту.

“Проект закону розроблено з метою забезпечення кожному права на захист в умовах військового стану, дотримання балансу між сторонами звинувачення та захисту в ході судових процесів та принципу змагальності сторін”, – йдеться у пояснювальній записці.

Джерело.

Close