facebook

Україні доведеться перейти на планові відключення або купувати струм за найбільшою ціною: до чого готуватися

Україна через пошкодження РФ об’єктів енергетичної інфраструктури та генерації змушена закуповувати струм у сусідніх державах у період пікових навантажень. При цьому прайс-кеп (гранична ціна на струм для бізнесу) нижча за ціну на імпортний струм. У результаті країна стоїть перед вибором: або запроваджувати планові відключення, або в піковий період закуповувати струм за найбільшою вартістю. obozrevatel.com

Про це на своїй сторінці у Facebook написав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. Україна за кілька днів запросила рекордну аварійну допомогу в енергосистему від Польщі та Румунії (рекорд становив 3900 МВт*година). “За приблизними оцінками, середній прайс-кеп в Україні на 20% нижчий від середньої ціни в Словаччині. І на 36% середня ціна на українському ринку була 23 серпня нижчою за середню у Словаччині. Вартість аварійної допомоги від 30% до 2 разу дорожча. Це означає, що рівня прайс-кепів недостатньо для покриття попиту”, – пояснює експерт.

Омельченко вважає, що таким чином країна перебуває перед вибором: переходити на регулярні графіки планових відключень по всій країні або імпортувати електроенергію за найбільшою з усіх можливих варіантів ціни аварійної допомоги (не факт, що ця опція буде весь час доступна).

“Особисто я проти підвищення цін, оскільки це ще сильніше вдарить по конкурентоспроможності нашого бізнесу. Однак краще говорити правду, як вона є чим ховати голову в пісок подібно до страуса. Можливо, потрібно вишукувати потенціал, як цього не зробити в першу чергу через аналіз витрат НАЕК “Енергоатом” та дослідити ймовірні зловживання на ринку, але без зміни прайс-кепів поки не розумію, як цю ситуацію можна врегулювати. Якщо хтось знає, то не мовчить – надайте пропозиції, але аргументовані”, – написав він.

Дефіцит потужностей стає головним драйвером зростання ціни електроенергії у воєнний час. РФ пошкодила багато інфраструктурних об’єктів високовольтних ліній передач та генерації. Це, своєю чергою, призводить до дефіциту електроенергії над ринком, отже, і до зростання цін.

“Треба також розуміти, що ціна в сусідніх державах електроенергії – це не фінальна ціна для нас імпортна, тому що ще є ввізне мито та акциз. Та й для трейдерів є ще викуп перетину та інші платежі в європейських країнах”, – зазначив він.

Джерело.

Close