facebook

Україна відновить Каховську ГЕС: Кабмін уже схвалив рішення

В Україні планують відновити Каховську ГЕС, яку підірвали російські окупанти. Уряд ухвалив рішення про запуск відповідного експериментального проєкту.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду. За його словами, гребля Каховської ГЕС необхідна для роботи аграріїв на півдні України. obozrevatel.com

“Важливим елементом підтримки нашого агрокомплексу буде відновлення систем зрошення на півдні України. Каховська ГЕС у цьому питанні грала і ще відіграватиме важливу роль. Сьогодні (18 липня. – Ред.) уряд затверджує постанову про експериментальний проєкт щодо початку відновлення Каховської ГЕС, яку підірвали росіяни”, – заявив Шмигаль.

Проєкт розрахований на два роки. Реалізація пройде у два етапи:

перший етап – проектування всіх інженерних конструкцій та підготовка бази для оновлення;
другий етап розпочнеться після деокупації територій, де розташована ГЕС, він передбачає безпосередні будівельні роботи.
Координуватиме проєкт Міністерство економіки. Замовником робіт виступатиме державне “Укргідроенерго”.

Для підготовки проєкту вже було проведено консультації з експертами та фахівцями, додав Шмигаль. “Відбудова Каховської електростанції збільшить економічний потенціал України як в аграрній, так і в енергетичній сфері”, – резюмував глава уряду.

При цьому раніше міністр агрополітики України Микола Сольський попереджав: відновлення греблі та наповнення водосховища триватиме не один рік. Він уточнював, що наразі понад 300 тис. га землі на Херсонщині залишилися без доступу до зрошення.

Деталі рішення

У розпорядження ЗМІ потрапила пояснювальна записка до проєкту постанови. За даними журналістів, у ній вказано, що перший етап експериментального проєкту передбачає проєктування таких конструкцій:

тимчасові греблі Каховського гідровузла;
споруди для проведення будівельних робіт на Каховському гідровузлі;
підпірна споруда у нижньому б’єфі Дніпровської ГЕС.
Другий етап експериментального проєкту, який розпочинається після деокупації, передбачає:

обстеження, демонтаж зруйнованих споруд та конструкцій Каховського гідровузла;
розроблення проекту будівництва Каховської ГЕС;
будівництво тимчасових гребель верхнього та нижнього б’єфу Каховського гідровузла.
“Експеримент дозволить забезпечити відновлення втрачених маневрових потужностей відновлюваної енергетики, необхідне споживання води промисловою галуззю південно-східного регіону, збереження рівня врожайності”, – йдеться в пояснювальній записці.

 

 

Джерело.

Close