facebook

Генератори та павербанки підскочили в ціні перед складною зимою: Українців приголомшили цифрами

В Україні піднялися ціни на генератори та інші пристрої, необхідні під час блекауту.

Більшість генераторів на ринку поки не зазнали суттєвих змін у ціні. Однак деякі типи пристроїв енергоживлення все ж таки зазнали змін у вартості. Про це повідомляє “Novyny.live”.

Конкретно генератори з потужністю від 3 кВт до 50 кВт подорожчали в середньому на 500-1000 гривень. Водночас ціни на генератори з іншими потужностями залишилися стабільними, а деякі моделі навіть здешевили близько 200 гривень.

Цікаво, що українські споживачі поки що не виявляють особливого інтересу до придбання генераторів, попри можливість складної зими. Згідно зі статистикою, різниця між відгуками користувачів на оголошення про продаж генераторів на OLX з 1 липня по 1 серпня 2023 становить в середньому 10 разів.

Тенденція над ринком автономних пристроїв енергоживлення аналогічна тенденції на генератори. Медіанні ціни на павербанки залишилися незмінними, проте попит на них знизився більш ніж удесятеро.

З іншого боку, медіанна вартість автономних станцій трохи зросла за останній місяць. Особливо суттєве збільшення цін помітне на пристроях із потужністю від 1000 до 2000 Вт, де вартість зросла із 30 до 32 тисяч гривень. Аналогічно, пристрої з меншою потужністю також подорожчали приблизно на 500 гривень.

Війна в Україні негативно вплинула на енергетичну систему країни. Росіяни пошкодили чи знищили значну кількість об’єктів енергетичної інфраструктури. Внаслідок цього виникли проблеми з виробництвом електроенергії, що призвело до збільшення цін на енергоносії.

У зв’язку з цим, голова “Укренерго” Володимир Кудрицький попередив українців про необхідність бути готовими до різних можливих сценаріїв зими, що настає, зокрема, наголосив на важливості мати під рукою генератори для забезпечення автономного енергоживлення у разі потреби.

Джерело.

Close