facebook

Буде як у Європі: з 2024 року в Україні запроваджують важливі зміни

В Україні планую запровадити у 2024 році важливі зміни.

У нашій країні планують суттєво змінити вступну кампанію з 2024 року, щоб вона стала схожою на європейську, пише pmg.ua.

Заступник міністра освіти України Михайло Вінницький поділився, що зараз у країні продовжується вступна кампанія.

Частина абітурієнтів склала національний мультипредметний тест (НМТ) за кордоном, таких громадян приблизно 20 тисяч. Це означає, що такі молоді люди навіть виїхавши з країни все ж таки планують здобувати вищу освіту в українських вишах.

Вінницький вважає, що такий показник руйнує міфи про те, що, мовляв, освіта в нашій країні “якась не така”.

При цьому чиновник зазначив, що хотілося б більше центрів за кордоном. У Європі все більш менш нормально, адже практично в кожній країні вони були.

Але, наприклад, у США та Канаді, де українців чимало, було лише кілька таких центрів. Тому деяким громадянам довелося подолати суттєву відстань.

І поки зараз йдуть зарахування абітурієнтів, вже точаться дискусії щодо проведення вступної кампанії у 2024 році.

Щодо нововведень, то точно будуть переглянуті державні замовлення. В умовах війни в країні є потреба у психологах, реабілітологах, соціальних працівниках, а також інших спеціальностях для відновлення країни. Особливо турбують міністерство освітяни.

Окрім цього, планується наступного року по-новому проводити НМТ. Зокрема додасться ще один предмет. Це означає, що тестування триватиме на 1 годину довше у 2024 році, але з перервою.

В Україні, як і в Європі, хочуть зробити обов’язковим складання тесту з 5 предметів. Наприклад, таке оцінювання знань діє у Польщі.

Але це, певно, можна буде реалізувати вже з 2025 року: три предмети будуть обов’язковими, а два — на вибір. Це стосуватиметься випускників 11 класу, а згодом і 12 класу.

Щоб майбутніх абітурієнтів не лякати та дати їм можливість підготуватися, у міністерстві обіцяють уже у вересні поточного року повідомити, які у 2024 році предмети виносяться на НМТ.

Джерело.

Close