facebook

Стосується всіх, хто має борги по комуналці: Розпочнуться великі проблеми

Стало відомо, чим обернеться несплата комунальних послуг.

Попри війну, українці зобов’язані сплачувати рахунки за комунальні послуги, і за борги постачальники можуть подати до суду. Для того, щоб потрапити до реєстру боржників, буде достатньо будь-якої суми боргу, при цьому можна нарватися і на заборону виїзду за кордон, пише “РБК”.

Керуючий партнер юридичної компанії Winner Ігор Ясько роз’яснив особливості санкцій проти споживачів комунальних послуг, які заборгували оплату за рахунками.

Повідомляється, що якщо нерухомість розташована в неокупованих районах і далеко від проведення бойових дій, комунальні підприємства можуть звернутися до суду за примусовим стягненням суми заборгованості (можливий арешт рахунків та занесення до реєстру боржників).

Заборонено стягувати борги лише з мешканців територій, на яких продовжуються бойові дії або тимчасово окупованих територій, які виїхали звідти та надали документальне підтвердження.

Юрист підкреслив: “Якщо власник має заборгованість, у тому числі за послуги ЖКГ, і справа дійшла до суду, виконавець може звернутися за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника – фізичної особи або керівника боржника – юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань”.

При цьому виїзд за кордон, як і погіршення майнового стану, не скасовують обов’язки оплачувати комуналку.

Зменшити нарахування можна за деякі послуги за відсутності лічильників (крім опалення та керування багатоквартирним будинком).

Джерело.

Close