facebook

Стосується всіх, хто має зарплату в конверті: Готуйтеся до великих проблем

Деяким українцям доведеться дуже неслабо розщедритися.

Не всі українці працюють офіційно, внаслідок чого бюджет нашої країни щороку втрачає близько 100 млрд. При цьому кількість неофіційно працюючих громадян сягає 9%, пише “НВ”, посилаючись на слова першого заступника начальника Центрального міжрегіонального управління Держслужби з питань праці Андрія Харченка.

Він заявив, що людина не може змусити роботодавця укласти трудові відносини, тому що роботодавець сам повинен розуміти, що це його прямий обов’язок. Офіційне працевлаштування гарантовано Конституцією та іншими нормативно-правовими актами у сфері регулювання трудових відносин.

Харченко наголосив: “Роботодавець має розуміти, що, створюючи нові робочі місця, він може отримати як державну підтримку, так і компенсацію. Зокрема, якщо ми говоримо про внутрішньо переміщених осіб, то держава передбачає компенсацію на виплату заробітної плати працівникам. Також передбачено компенсацію витрат на навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації внутрішньо переміщених осіб або інших працівників”.

У зв’язку з військовим становищем в Україні призупинили проведення планових та позапланових перевірок за дотриманням, зокрема, законодавства про працю. Проте з 16 червня цього року наказом Мінекономіки Держпраці дозволили проводити позапланові перевірки, зокрема щодо незадекларованої праці.

Андрій Харченко розповів, що роботодавець, який свідомо ухиляється від оформлення працівників, може бути притягнутий як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. Також до нього можуть бути застосовані штрафи.

Штраф за одного неоформленого працівника складає 10 мінімальних заробітних плат, тобто 67 тис. грн. Якщо ж буде виявлено факти, що роботодавець вчиняє таке правопорушення повторно, то штраф збільшується втричі — 30 мінімальних заробітних плат, або 200 тис. грн.

Джерело.

Close