facebook

Юрист назвав способи списання боргів за газ: “Треба довести…”

Людям, у яких вдома немає лічильника, набагато складніше розібратися з нарахованими боргами.

Багато українців у соціальних мережах та на офіційній сторінці “Нафтогазу” у Facebook скаржаться, що навіть не проживаючи у своїх будинках, платіжки все одно продовжують надходити. Варто відзначити відразу, що розібратися з боргами буде набагато легше, якщо вдома вже встановлено лічильник.
Юрист, спеціаліст в енергетичній сфері Олег Бакулін заявив, що якщо громадянин довго не жив у своєму будинку та не передавав показники, то потім все одно можна подати показники лічильника, підтвердивши їх фотографією.

У такому разі газова компанія має зробити перерахунок. Проте за розподіл газу все одно потрібно буде регулярно платити, незалежно від фактичного місця проживання.

“Якщо мешканець будинку поїхав, йому все одно доведеться платити операторам ГРМ за розподіл газу. Але інше питання – щодо сплати за газ як товар, адже фактично він не споживається”, – сказав експерт.

Трохи складніше буде розібратися з боргами людям, які не мають лічильника, і для яких нарахування газу здійснюються з розрахунку на кількість жителів.

“Тоді такий споживач має довести, що не проживав за цією адресою в період нарахувань. Зробити це можна за допомогою довідки, що людина не проживала за цією адресою з певної дати та надати її газорозподільній компанії”, – пояснив юрист.

Бакулін також зазначив, що якщо будинок було зруйновано в результаті війни, оператор газорозподільних мереж (ГРМ) точно про це знає, і повинен повідомити про це постачальника, щоб той також не нарахував клієнту суму за газ.

Однак, про всяк випадок, щоб потім не вирішувати цю проблему з постачальниками газу, такій людині потрібно отримати довідку (зазвичай має підійти документ від ДСНС або Національної поліції, які оглядають місце трагедії) про те, що будівля дійсно зруйнована, і надати її газопостачальній компанії.

За його словами, особиста присутність у такому разі не потрібна: газовикам можна надіслати документ фізичним поштовим листом або електронним листом із використанням цифрового підпису. Втім, цей механізм працює не завжди, і де-не-де газовики можуть вимагати фізичної присутності особи.

“Якщо оператор ГРМ добропорядний, то він знає, що в цьому будинку немає газопостачання, тому що він його припинив і фізично заглушив трубу. Оператор знає, що людина не споживає”, – пояснив експерт.

Джерело.

Close