facebook

Пенсіонерам додадуть 4200 гривень щомісяця: Зміни набули чинності

Українським пенсіонерам оформили непогану надбавку, але це торкнеться не всіх, а окремої категорії.

Пенсійний фонд України розповів про надбавки, які покладені на певну категорію літніх громадян.
Їм можуть додати аж 4200 гривень на місяць, бо з 1 липня 2023 року набули чинності зміни до Закону України №3113, у новій редакції було представлено “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” та “Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917- 1991”. Це стосується соціального захисту борців за Незалежність України у минулому столітті.

Це стосується осіб, які засуджені комуністичним режимом за їх переконання. Доплата у 4200 грн підходитиме під щорічну індексацію у березні, з 2024 року. Таку пенсію призначатимуть з дня звернення або з дня отримання права на неї — але не пізніше 12 місяців від цього дня (не раніше 1 липня 2023 року). Для цього потрібна довідка, що підтверджує, яка має бути видана регіональною комісією ОДА.

Решта категорій громадян, які також мають якісь особливі заслуги перед Україною, можуть розраховувати на отримання надбавки у розмірі від 23 до 40 відсотків від прожиткового мінімуму (для непрацездатних осіб).

А ще варто попередити, що є деякі категорії громадян, яким виплати, навпаки, були скасовані. Із Закону “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” більше немає інформації щодо надбавок для тих, хто має радянські звання та ордени.

Джерело.

Close