facebook

Яким буде життя після війни та скільки людей залишиться в Україні: Невтішний прогноз

Вчені спрогнозували чисельність населення України до 2037 року.

Демографічні проблеми в Україні накопичилися багато років. В цей час в нашій країні продовжується скорочення чисельності населення, і після досягнення максимуму в 1992 (52 мільйони), демографічна ситуація постійно погіршується. Про це повідомив заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птахи НАН України Олександр Гладун, пише “Еspreso”.

Гладун запевнив, що ці проблеми не пов’язані безпосередньо зі вступом у незалежність країни, а є результатом трендів, закладених ще у 70-х та 80-х роках минулого століття. З початку 1991 року кількість смертей постійно перевищує кількість народжень, що призводить до зменшення чисельності населення. Одним із важливих показників є сумарний коефіцієнт народжуваності, який виражає кількість дітей, яких у середньому народжує одна жінка за своє життя.

“Для того, щоб не відбувалося скорочення населення внаслідок природного фактора, потрібно, щоб цей коефіцієнт дорівнював приблизно 2,1-2,2”, – каже він.

Чиновник зазначив, що на чисельність населення впливають показники смертності та тривалості життя. В Україні ці показники приблизно на 10 років нижчі, ніж у Європі. Різке скорочення тривалості життя у 2021 році пов’язане з впливом коронавірусу, який став другим через смерть після серцево-судинних захворювань.

“Складна ситуація, але все змінювалося поступово. Знадобилася війна, щоб усі звернули увагу на демографію, чисельність населення, його структуру, міграційні процеси та процеси народжуваності”, – каже він.

За даними Інституту, наразі кількість українців, які мешкають за межами України, становить близько 6 мільйонів осіб.

“Ми спрогнозували чисельність скорочення населення. Приблизно оцінюємо, що на початок 2037-го року буде 30-31 млн населення. Щодо кількості померлих щодо народжених, ми вважаємо, що це співвідношення буде, умовно кажучи, на користь померлих. Тобто смертність буде перевищувати народжуваність до 2037 року і ми не змінимо цієї ситуації”, – сказав експерт.

Щодо сумарного коефіцієнта народжуваності, Гладун вважає, що він не досягне необхідного рівня взагалі. У найближчій середній перспективі він буде на рівні 1,3, і це менше, ніж потрібно. Водночас експерт упевнений, що тривалість життя в Україні поступово збільшуватиметься і це почнеться відразу після закінчення війни.

Джерело.

Close