facebook

Повертатимуть з-за кордону примусово: кого з українських чоловіків це торкнеться насамперед

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Україна буде усіма правовими способами пробувати повернути в Україну всіх чоловіків, які втекли за кордон ховатись від загальної мобілізації.

Декілька днів тому нардеп, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федів Веніславський заявив, що на сьогодні не існує додаткових передумов для посилення мобілізації в Україні. За його словами, призов відбувається в плановому режимі. Разом з тим стало відомо, що Верховна Рада України готує до ухвалення законопроєкт щодо примусового повернення до країни всіх чоловіків, які втекли за кордон ховатись від загальної мобілізації.

Так, стало відомо, що Верховна Рада готує до ухвалення новий законопроєкт, який повинен дозволити примусово повертати з-за кордону всіх чоловіків, які незаконно втекли туди, ховаючись від мобілізації. Однак спершу “на вихід” з Євросоюзу “попросять” українських топ-корупціонерів.

Про це повідомив голова Міністерства юстиції Денис Малюська в етері телемарафону “Єдині новини”.

За його словами, суди за кордоном відмовляють в екстрадиції через бойові дії в Україні та вимагатимуть чітко обґрунтувати, для чого необхідно повернути українця додому.

“У країнах Європи, де здебільшого перебувають наші топ-злочинці, суди дуже обережно відносяться до питання екстрадиції, зокрема у зв’язку з тим, що у нас триває війна. Їхні адвокати наголошують на тому, що передавати в Україну, екстрадувати таких персонажів буде вкрай-вкрай небезпечно”, – зазначив Малюська.

Водночас наразі у Верховній Раді є спеціальний закон, що забезпечить окремий режим тримання для громадян, яких екстрадують у війну для того, аби забезпечити додаткові заходи безпеки для них.

“Після того, як ми адаптуємо, налаштуємо нашу систему на прийом екстрадованих під час війни, безумовно показники поліпшаться”, – вважає глава Мін’юсту.

Він уточнив, що для повернення інших категорій громадян, а не топ-корупціонерів, необхідно виконати декілька умов.

“Спочатку підуть топи, які вкрали найбільше – їх ми спробуємо екстрадувати в першу чергу, а “середня риба” та інші персонажі підуть пізніше трішки”, – пояснив Малюська.

До слова, у Верховній Раді також зареєстрували законопроєкт №9566, який вносить зміни до Закону про мобілізацію. Його ініціатором є народний депутат від “Слуги Народу” Георгій Мазурашу. Він пропонує мобілізувати лише “вмотивованих патріотів”, а громадян, які не хочуть воювати, залучати до роботи на економіку. В разі ухвалення документа військовозобов’язані зможуть писати відмову від мобілізації з особистих або релігійних переконань.

Джерело.

Close