facebook

Мобілізація в Україні: чи можуть заборонити виїзд жінкам та кого призвуть

Мобілізація в Україні продовжуватиметься до 18 листопада, адвокат розповів про ймовірний призов жінок.

Мобілізація в Україні триває, стало відомо, чи підлягають обов’язковому обліку жінки, які мають споріднені спеціальності. politeka.net

Адвокат Роман Сімутін відповів, чи заборонять жінкам виїзд за кордон та чи розповсюджується на них відстрочка під час мобілізації в Україні.
За його словами, у першій редакції змін до ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» йдеться про обов’язковий військовий облік жінок з 01.10.2023 року.

Депутати внесли зміни у період дії мобілізації в Україні, відповідно до яких обов’язковому обліку підлягають жінки за медичними та фармацевтичнні або споріднені спеціальності.

“Це держбезпека, телекомунікації та радіотехніка, стоматологія та інші. Кому цікаво, то весь перелік перерахований у Наказі МО від 11.10.2021 року №313. Облік жінок, які мають подібну спеціалізацію чи професію НЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВИМ і здійснюється виключно на добровільній основі”, – повідомив Сімутін.

Також адвокат додав, що відповідно згаданого вище закону, обов’язковому військовому обліку в період дії мобілізації в Україні підлягатимуть жінки, які мають фармацевтичну чи медичну освіту.

Виходячи зі ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» поширюються на всіх, тому за наявності підстав для відстрочки її зобов’язані надати кожній громадянці.

Також Сімутін поділився думкою щодо виїзду жінок за кордон у розпал мобілізації в Україні.

“На мою думку, зміни до правил перетину кордону не внесуть. Поясню чому. Перевірити в усіх наявність освіти – фізично неможливо, бо частина інформації міститься в реєстрах, а інша на папері”, – повідомив Роман Сімутін.

Джерело.

Close