facebook

“Обмежено придатних більше не буде”: омбудсмен розповів про зміни, які очікують на військовозобов’язаних в Україні

В Україні може зникнути таке формулювання як “обмежено придатні” військовозобов’язані громадяни. На переконання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, громадянин України повинен або бути “придатний” до виконання військової служби, або “непридатний”.

Таку заяву він зробив в етері всеукраїнського телемарафону. За словами Лубінця, в Україні триває перевірка військово-лікарських комісій при “військкоматах”, в ході яких були зафіксовані порушення щодо військовозобов’язаних після проходження ВЛК.obozrevatel.com

Він уточнив, що дуже багато випадків було зафіксовано щодо рішення “обмежено придатний”, коли громадянам, які не мають проблем зі здоров’ям, через корупційну складову видавалися довідки про непридатність до військової служби під час воєнного стану.

За словами омбудсмена, це питання було окремо розглянуто на засіданні РНБО, на якому Лубінець запропонував прибрати формулювання “обмежено придатний”. На його думку, громадянин України повинен бути або придатним до виконання військової служби, або непридатним.

“Якщо він, наприклад, в силу свого здоров’я непридатний до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій, але він може бути в штабі, або може бути в складі ракетних військ, може займатись ІТ”, – додав він.

Крім того, Лубінець розповів, що в Україні перевірили вже 75% військово-лікарських комісій.

“Перевірки ВЛК здійснює наша інституція. Станом на зараз перевірили вже 75% ВЛК, до кінця місяця стоїть задача перевірити 100% ВЛК в Україні”, – резюмував він.

Варто зазначити, що в Україні до 15 листопада триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов’язаних громадян можуть призвати на службу. Чоловіки віком від 18 до 60 років продовжуватимуть отримувати повістки для уточнення даних або проходження медкомісії.

 

Джерело.

Close