facebook

Перехід на зимовий час в Україні: коли у 2023 році переводити стрілки та в який бік

Коли в Україні переходять на зимовий час.

Традиційно в країні переводять годинник двічі на рік — навесні на літній час та восени на зимовий. Вже зовсім скоро потрібно буде перевести стрілки годинника на зимовий час, повідомляє ТСН.

Хоча ще в 2021 році активно народні депутати обговорювали скасування переведення годинників на літній або зимовий час, нововведення так і не набуло чинності.

Тому цієї осені нам знову буде потрібно переводити стрілки годинника й перейти на зимовий час. Перехід на зимовий час традиційно буде проводитися в останню неділю жовтня. В 2023 році це буде 29 число.

Відбувається це о четвертій годині ранку. Стрілки годинників на гаджетах автоматично “перестрибнуть” на одну годину назад. Якщо ви користуєтесь механічними годинниками, потрібно переводити час самостійно.

На користь відмови від переведення годинника народні депутати називали низку причин:

“Відірвати” східні області України від “московського” часу;
В момент сезонної зміни часу організм людини відчуває сильний стрес;
Деякі депутати наголошували, що переведення годинників не сильно впливає на загальну економію енергоресурсів.
В більшості країн Європи також переводять стрілки годинника, майже 80 країн використовують цей метод. Однак, вже багато років поспіль Європа задумується над тим, щоб також скасувати переведення.

Вперше переводити годинники запропонували 1784 року. Таке рішення ухвалив посол США в Франції Бенджамін Франклін з метою економії свічок. А ось перехід на літній час приписують уроженцю Англії Вільяму Віллетту. В Україні годинники переводять від 1981 року. Основна мета — щоб люди мали змогу довше працювати та менше використовували штучне освітлення.

Восени переведення годинників сприймається організмом легше, адже з’являється можливість на одну годину довше поспати. Але все одно організму потрібно адаптуватися до змін.

Джерело.

Close