facebook

Мобілізація жінок із 1 жовтня: Що загрожує українкам, які не стануть на облік у ТЦК

В Україні низка жінок зобов’язала стати на військовий облік.

Згідно з новими правилами, з 1 жовтня 2023 року на військовий облік в Україні мають бути поставлені жінки, які мають освіту за медичною чи фармацевтичною спеціальністю. Роботодавці зобов’язані повідомити відповідні органи про таких співробітниць, а військкомати можуть викликати їх через роботодавців, пише “Рrogroshi”.

Ті жінки, які мають зазначені спеціальності та раніше не перебували на військовому обліку, повинні тепер стати на нього. Відсутність явки у військкомат на виклик без поважних причин може призвести до адміністративної відповідальності або навіть до кримінального покарання.

Важливо, що військовий облік означає автоматичну мобілізацію. Жінки, які здобули освіту до 30 грудня 2022 року, мають право на перехідний період до кінця 2026 року, протягом якого вони можуть працювати без обов’язку проходити військову службу.

Нове законодавство передбачає, що на військовий облік мають бути поставлені лише жінки з медичною або фармацевтичною освітою, і Верховна Рада поки що не планує розширювати цей список на інші спеціальності.

Як зазначила юристка Галина Токмач, роботодавці мають повідомити відповідні органи про наявність робітниць із медичною чи фармацевтичною освітою. У разі отримання таких спеціальностей навчальний заклад повинен надати дані про студентку до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки за два місяці до закінчення навчання.

Таким чином, жінки із зазначеними спеціальностями, які не перебували на військовому обліку, мають пройти процедуру постановки на військовий облік.

Для жінок, які мають інші спеціальності, споріднені з військово-обліковим, постановка на військовий облік за власним бажанням залишається можливою. Однак на цю мить не планується розширення переліку спеціальностей, для яких обов’язкове становлення військового обліку.

Джерело.

Close