facebook

Популярне порушення може коштувати простим українцям 150 тисяч: що потрібно знати

Українців вкотре попередили про штрафи за популярне порушення восени.

Так, спалювання листя та трави в Україні незаконне, за це порушення передбачаються адміністративна та навіть кримінальна відповідальність.

За порушення правил у сфері благоустрою населених пунктів та закону “Про охорону атмосферного повітря” загрожують чималі штрафи.
Під час дії військового стану в Україні спалювання сухостою можуть прирівняти до диверсій.

У березні 2023 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу та посилила відповідальність за злочини проти засад нацбезпеки.

Таким чином, за спалювання сухої трави та листя передбачено штраф від 3060 до 6120 грн.

Для посадових осіб такий штраф буде більшим, від 15 300 до 21 420 грн.

У тому випадку, якщо спалювання зафіксували на території заповідника – штраф становить від 6120 до 12240 грн. та для посадових осіб – від 21420 до 30600 грн.

Якщо внаслідок пожежі сталося знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок біля населених пунктів або вздовж залізниці простим українцям доведеться заплатити 90 000–150 000 грн.

Кримінальна відповідальність загрожує, якщо внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди – від двох до п’яти років ув’язнення.

У ДСНС України рекомендують українцям опале листя, суху траву та бур’яни не спалювати, а компостувати, що принесе більше користі, адже листя стає добривом.

Джерело.

Close