facebook

На які надбавки можуть розраховувати вчителі 2023 року

В Україні середня зарплата молодого вчителя складається з окладу 5 700 грн та різних надбавок, які становлять ще приблизно 1 900 грн. Такі дані наводять у Міністерстві освіти. Втім із більшим досвідом роботи та педагогічними званнями освітяни можуть отримувати надбавки та доплати до заробітної ставки.

Про те, на які доплати можуть розраховувати вчителі, пише Профспілка працівників освіти України.

Які доплати можуть отримувати педагоги
Крім зарплати, яка визначається відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557, за виконання додаткових видів педагогічної роботи та іншої діяльності, а також за педагогічний стаж та престижність педагоги можуть отримувати різноманітні надбавки.

За педагогічний стаж:

понад 3 роки – 10%
понад 10 років – 20%
понад 20 років – 30%
Також педагогічні працівники можуть отримувати надбавки за престижність педагогічної праці – у граничному розмірі 30% посадового окладу.

Доплата за успішне проходження сертифікації – в розмірі 20% посадового окладу протягом дії сертифіката.

Доплата за класне керівництво:

у 1-4 класах – в розмірі 20%
у 5-11 класах – в розмірі 25% посадових окладів (ставок заробітної плати)
Доплата за перевірку письмових робіт:

з математики – 15%
з мови і літератури – 20%
іноземної мови, технічної механіки (конструювання) та креслення – 10 % посадових окладів, залежно від навчального навантаження
у 1-4 класах закладів загальної середньої освіти – 15 % ставки заробітної плати, незалежно від навчального навантаження
Доплата за завідування навчальними кабінетами, ресурсними кімнатами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками – 10-15%, за завідування майстернями, кабінетами інформатики – 15-20% окладу.

Доплата за роботу в інклюзивних класах – 20% посадового окладу за години роботи в цих класах.

Доплата за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів – 10-40% посадового окладу, залежно від кількості класів у ЗЗСО.

Доплата за обслуговування комп’ютерної техніки у закладах освіти, де є кабінети інформатики – 10-15% тощо.

Також підвищити оклади можуть за роботу в певних типах закладів освіти і за педагогічні та інші звання. А саме:

підвищення посадового окладу за педагогічні звання “вчитель-методист”, “викладач-методист”, “вихователь-методист”, “майстер виробничого навчання I категорії” – на 15%
підвищення посадового окладу (ставки заробітної плати) за педагогічні звання “старший вчитель”, “старший викладач”, “старший вихователь”, “керівник гуртка – методист”, “педагог-організатор-методист”, “практичний психолог-методист”, “старший вожатий-методист”, “майстер виробничого навчання II категорії” – на 10%, тощо.

Джерело.

Close