facebook

В Україні на військовий облік мають стати 16 літні хлопці: до чого готуватися підліткам та батькам

В Україні на військовий облік мають стати 16 літні хлопці.

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Згідно з правилами, на військовий облік також мають стати й хлопці, яким виповнилося 16 років. Кабінет міністрів України ухвалив постанову №1487 щодо нового порядку обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Зокрема військовий облік для призовників починається з 16 років. Це означає, що вже юнакам після 17 років, які не стоять на військовому обліку, можуть отримати штраф і стати невиїзними.

Також внесено зміни до територіальних центрів комплектування (ТЦК), щоб вони могли спрогнозувати кількість потенційних призовників у майбутньому. Але варто зазначити, що за українським законодавством призов до армії можливий лише з 18 років.

При цьому в Міноборони України зазначили, що якщо 17-річний підліток не став на облік ні в Україні, ні за кордоном, може бути передбачена адміністративна чи кримінальна відповідальність.

Покарання у вигляді штрафу може становити 30-50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це 510-850 грн.

У разі повторного правопорушення протягом року може загрожувати штраф у розмірі 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це від 850 до 1700 грн. Також можливе покарання у вигляді виправних робіт на строк до одного року.

Це означає, що якщо підлітку цього року має виповнитись 17 років, він має стати на військовий облік, щоб його випустили за кордон та не виписали штраф.

Де можна стати на військовий облік:

За зареєстрованим місцем проживання;
За місцем роботи чи навчання;
У разі виїзду за межі країни від трьох місяців – за місцем консульського обліку у закордонних дипломатичних установах України.

Джерело.

Close