facebook

Накинулись на Україну! Захід перейшов межу — великий скандал: удар по Зеленському. Як вони могли?

Як повідомляє The Washington Post, деякі західні політики підштовхують уряд України до проведення парламентських та президентських виборів, незважаючи на російську агресію та загальнонаціональний воєнний стан.

Пропозицію щодо виборів висунув голова Парламентської асамблеї Ради Європи Тайні Кокс, якого підтримали сенатор США Ліндсі Грем під час візиту до Києва минулого місяця з сенаторами Річардом Блюменталем та Елізабет Воррен.

Грем заявив, що настав «час для України зробити наступний крок» у «розвитку демократії, а саме провести вибори у 2024 році».

«Я хочу, щоб у цій країні були вільні та чесні вибори, навіть коли вона знаходиться під ударом. Я не можу придумати кращого символу для України, ніж проведення вільних і справедливих виборів під час війни», — сказав Грем.

Українські чиновники також не можуть відкидати ідею проведення виборів, щоб не відштовхнути ключових політичних гравців на Заході, які вимагають виборів і мають вирішальне значення для збереження міжнародної фінансової та військової допомоги Україні, пише видання. За словами анонімного українського чиновника, тиск зчиняється, у першу чергу з боку республіканців, оскільки у США стартував політичний сезон перед президентськими виборами 2024 року. «Звичайно, українські справи так чи інакше стануть частиною внутрішнього американського дискурсу».

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

«Вибори в умовах війни та воєнного стану – це найневивченіша тема через відсутність практичних кейсів у демократичних країнах. Саме тому виникла широка дискусія як у західному медійному полі, так і українському, чи можливе в принципі проведення виборів з юридичної та практичної точки зору та які механізми можуть забезпечити їхню легітимність».

На думку політолога, спочатку потрібно розібратися, чому вибори вимагає Захід.

«Коли в тебе над головою не літають ракети, політики, навіть досвідчені та «калібровані», схильні міркувати абстрактними категоріями. Мовляв, демократія – це найголовніша цінність, а вибори – це основний механізм її збереження. Тож без виборів ніяк. Кредит довіри вичерпується, потрібно провести або «переекзаменування» чинної влади, або укласти договір із новою. В іншому випадку режим все більше і більше скочуватиметься в автократію, є ризик приходу до влади військових і так далі. З такими побоюваннями важко не погодитись, – вважає Ганна Малкіна. – Але водночас потрібно відповісти на запитання: як провести вибори, щоб забезпечити їм легітимність?».

На сьогоднішній день, продовжує експерт, не існує жодного практично протестованого механізму проведення виборів в умовах війни, тому що демократії, як ми знаємо, не воюють одна з одною. І Україна, акцентує Ганна Малкіна, може стати першопрохідником за умови відповіді на низку важливих питань.

Питання перше: як забезпечити рівний доступ до виборчих дільниць громадянам України?

На сьогоднішній день, нагадує експерт, громадяни України розкидані по всьому світу (зокрема перебувають у Російській Федерації), сидять в окопах, лежать у шпиталях, проживають на окупованих територіях. Відповіді це питання немає.

Питання друге: як гарантувати безпеку громадян, які проживають на території України в день виборів? Додатковими системами ППО? Версія робоча, але слабка, вважає Ганна Малкіна. Вона пропонує уявити, як у день виборів у небо РФ вп’ятнадцять разів піднімуться борти МІГ-31К (з відповідною повітряною тривогою по всій Україні). І все, вибори не відбудуться.

Питання третє: як багато міжнародних спостерігачів наважуться приїхати до України та поїхати на виборчі дільниці, наприклад, до Краматорська? Чи до інших прифронтових міст?

Питання четверте: як забезпечити рівний доступ до політичної конкуренції/виборчої кампанії громадянам України? Адже багато хто з них воює, доступ до медіапростору обмежений «Єдиним марафоном» та фактичною відсутністю великих альтернативних ЗМІ.

Питання п’яте: де на все це взяти гроші за дефіциту державного бюджету в 107,6 млрд гривень станом на липень 2023 року?

«Список питань неповний, відповіді на них немає, – констатує Ганна Малкіна. – Однак, окрім технічних питань, треба розуміти, як позначиться виборча кампанія на українському суспільстві. Адже вибори – це завжди поглиблення розколів, посилення фрагментації та протиріч. В умовах зовнішньої агресії ослаблення суспільної консолідації, яка дозволила нам вистояти на початковому етапі широкомасштабної війни, може зіграти злий жарт» — gsl

Джерело.

Close