facebook

Україна обмежить виїзд за кордон військовозобов’язаних жінок-МОЗ

В Україні з 1 жовтня запроваджується військовий облік для жінок з медичною та фармацевтичною освітою. Стало відомо, що одній категорії громадянок обмежать виїзд за кордон.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону повідомив, що жодних змін перетину державного кордону для жінок-медиків не було. Українки з медичною та фармацевтичною освітою після 1 жовтня можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Проте є обмеження для жінок, які обіймають державні посади.

Глава відомства зазначив, що ініціатором змін є Міністерство внутрішніх справ, яке координує діяльність ДПСУ. За словами Ляшка, обмеження щодо виїзду за кордон стосуються жінок, які працюють у центральних органах виконавчої влади, є депутатками місцевих рад чи Верховної Ради.

“Саме тоді, як і для всіх інших держслужбовців, для жінок-медиків можуть поширюватися ці обмеження щодо перетину держкордону. Інших змін у перетині держкордону немає і не планується”, – наголосив глава МОЗ.

Військовий облік жінок потрібний для того, щоб у влади була інформація про резерв медиків. Облік не є автоматичною мобілізацією. Норма діє з 1992 року, але вона працювала недосконало, тому частину медичних працівників не було враховано.

“З січня 2023 року жінок, які навчаються за медичними або фармацевтичними спеціальностями, ставлять на військовий облік відразу після закінчення навчання. Заклад за два місяці до завершення навчання представляє списки випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки”, – зазначили у МОЗ.

Нагадаємо, що Кабмін затвердив новий порядок воєнного обліку. Жінки-медики та фармацевти, які станом на 30 грудня 2022 року не перебували на військовому обліку, можуть не ставати на нього до 2026 року.

Мобілізувати можуть жінок віком до 60 років – це граничний вік перебування у запасі. Військово-лікарська комісія має визнати українку придатною до військової служби. ТЦК ставить жінку на військовий облік за місцем її реєстрації.

Джерело.

Close