facebook

Потрійний перерахунок пенсій: скільки платитимуть 2024 року

У 2024 році в Україні заплановано провести перерахунок пенсій у трьох етапах.

Згідно з повідомленням редакції “Апостроф”, посилаючись на відповідь Міністерства соціальної політики України на їх запит, перерахунок відбудеться 1 січня, 1 березня та 1 квітня через зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.

У відомстві було наголошено, що в парламенті зареєстровано законопроєкт “Про Державний бюджет України на 2024 рік” (реєстр № 10000 від 15.09.2023), який внесено на розгляд Кабінетом Міністрів України. Законопроєктом на 2024 рік передбачаються такі перерахунки пенсій:

1 січня:

у зв’язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати, для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком установлюється у розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати;
через збільшення розміру мінімальної заробітної плати, що використовується органами Пенсійного фонду України, як розрахункова величина для обчислення надбавки за проживання у зоні радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, на підставі рішень суду.
1 березня:

через збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
індексація пенсій шляхом підвищення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка враховується для обчислення пенсії.
1 квітня:

у зв’язку із зростанням розміру мінімальної заробітної плати, для осіб, які досягли віку 65 років, мінімальний розмір пенсії за віком установлюється у розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати. Продовжуючи працювати після набуття статусу пенсіонера, враховується оновлений (збільшений) страховий стаж.

Джерело.

Close