facebook

Євpопа планує надати мільяpди євро країні, яка виступає пpоти України: в FT назвали причини

Єврокомісія має намір розморозити виділення для Угорщини близько 13 млрд євро – раніше ці гроші було заблоковано через проблеми з верховенством права у країні.

Таким чином у ЄС сподіваються забезпечити підтримку Будапешта у питанні збільшення бюджету союзу та надання значної фінансової допомоги Україні. Проти якої, до речі, Угорщина активно виступає.

Про це повідомляє Financial Times. Зазначається, що розморожування коштів може відбутися вже до кінця листопада.

Зазначимо: якщо Угорщина таки отримає ці кошти, це стане перемогою прем’єр-міністра країни Віктора Орбана. Який раніше заявив про намір блокувати будь-яке збільшення бюджету ЄС доти, доки Угорщина не отримає доступу до нього.

Чому ЄС заморожував гроші для Угорщини.

У грудні минулого року ЄС заморозив 22 млрд євро із фондів згуртування, виділених Угорщині. Це сталося після того, як у союзі вирішили, що Угорщина не дотримується:

правила захисту правами людини;
верховенства права.

Після цього – у травні 2023 року – Угорщина провела судову реформу, що відкрило дорогу до розблокування 13 млрд євро.

Чому це важливо для України.

Єврокомісія хоче загальний бюджет ЄС на 66 млрд. євро. Частина з них має піти на програму фінансової підтримки Києва:

її розмір становить 50 млрд євро;

Дія програми розрахована на наступні 4 роки.
Розширення бюджету вимагатиме підтримки всіх 27 країн-членів ЄС, які мають зробити додаткові внески зі своїх національних бюджетів. Проте кілька країн – у т.ч. Німеччина – виступили проти запропонованого збільшення бюджету.

Угорщина проти України.

Раніше ж очільник адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Гергей Гуйяш заявив, що Україна не отримає жодної копійки грошей з бюджету ЄС, поки повне фінансування не отримає сама Угорщина. Таким чином Угорщина, використовуючи норму ЄС щодо необхідності згоди всіх без винятку його країн-членів на надання допомоги Україні, фактично вдалася до шантажу.

“Для зміни бюджету ЄС потрібна одноголосна підтримка всіх членів ЄС. Країна, яка не входить до ЄС (Україна. – Ред.) не отримає жодної копійки, доки країна, яка входить до ЄС (Угорщина. – Ред.) не отримає все, що їй належить за законом”, – сказав Гуйяш.

 

Джерело.

Close