facebook

Українців затримує поліція на вимогу ТЦК

Траплялися випадки, коли українців під час мобілізації затримували працівники поліції, щоб примусово доставити до ТЦК у зв’язку з розшуком. Адвокат Роман Сімутін пояснив, чи це законно і як вчинити у разі затримання.

Українців можуть затримувати лише певні органи, серед яких поліція, СБУ, ДПСУ, воєнізована охорона режимних та охоронюваних об’єктів та військова служба правопорядку. До списку не входять ТЦК, а отже, їх працівники затримувати громадян не можуть.

При цьому максимальний термін затримання – три години, починаючи не з доставки, а з моменту зупинки людини. Втім, українців можуть затримати навіть на три доби, але виключно у випадках, пов’язаних із наркотиками чи незаконним перетином кордону.

У яких випадках українців можуть затримати за законом:

щоб припинити правопорушення;
коли вичерпано інші заходи впливу;
щоб встановити особу;
скласти протокол;
забезпечити своєчасний розгляд справ та виконання постанов.

Сімутін зазначив, що порушення військового обліку та законодавства про оборону є підставою для затримання поліцією, згідно зі ст. 262 КУпАП, але це суперечить меті застосування затримання.

При затриманні поліцейський повинен надати можливість скористатися правовою допомогою, надати докази і повідомити родичів. Крім того, адвокат радить скласти протокол на місці.

Джерело.

Close