facebook

ВЗЯТИ МІСТО НЕГАЙНО! Залужний віддав наказ: до уваги всім військам – ЗСУ ідуть ва-банк. Нова фаза наступу – почалась!

Відомий український військовий оглядач Роман Світан пояснив, чому Збройним силам України не вдалося вийти до Азовського моря влітку, та спрогнозував, коли це може статися.

В ефірі українських ЗМІ Роман Світан висловив думку, що якби минулого року Сили оборони України почали рухатись не на Куп’янськ, а на Мелітополь, завдання виходу до Азовського моря було б вже виконано, як прогнозували багато міжнародних військових експертів та аналітиків.

«Такі надважливі стратегічні рішення (куди саме спрямувати війська — ред.) вже ухвалює Верховний і Головнокомандувач, і штаб, керуючись різними причинами, до яких оглядачі не допущені», — зазначив він.

Світан нагадав, що Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та начальник Генштабу Сергій Шаптала відвідали військових оперативно-стратегічного угрупування військ Таврія, а це може означати фінальний етап підготовки до битви за Південь.

Також військовий оглядач пояснив, що, з огляду на ті сили й засоби, які задекларували партнери України до передачі українським військам, «ми могли до кінця літа вийти на Азовське узбережжя».

«А ось зараз уже зрозуміло, чому цього не сталося. Бо недостатня кількість сил і засобів зайшла вчасно. Тобто, розтяжка з постачання техніки, з постачання озброєнь, боєприпасів. Це розтягнулося і затягнулося і до осені, зокрема. Тому будь-які прогнози, які даються, вони даються з огляду на ті цифри, які є у вільному доступі і в баченні розвитку процесів. А те, що, припустимо, недостатня кількість танків підійшла, невчасно, але про це знає тільки Генштаб. Це секретні, закриті дані, і про них, звісно, ніхто в ефірі доповідати не буде», — пояснив Світан.

Він додав, що кілька тижнів тому стало відомо, що, хоча Україні обіцяли мільйон боєприпасів, вона отримала лише 300 тисяч.

«Тому був би мільйон боєприпасів, ми б уже були на Азовському узбережжі. Зараз його немає», — сказав військовий оглядач.

Роман Світан зауважив, що нестаччу боєприпасів можуть скоригувати «механізми заміщення».

«Якщо немає боєприпасів, припустімо, для 155-ї арти в достатній кількості, можна додати РСЗВ: під HIMARS, ми про це говорили, ракети М-26. Це ж сталося, коли ухвалили рішення про передання касетних 155-х снарядів. Якраз через те, що недостатня кількість боєприпасів, обіцяних для виконання бойового завдання — виходу на Азовське узбережжя, 90% бойового навантаження приймає на себе саме артилерія. Зараз знищення йде за рахунок артилерійського вогню. А авіації в нас немає. Була б авіація — 50%, а то й більше, до 70%, могла б узяти на себе авіація», — розповів Світан.

Військовий оглядач констатував, що основний напрямок руху Збройних сил України вже визначено.

«Основну, суцільну лінію фронту ми її вже подолали. Зараз у районі Новопрокопівки, Роботиного розширюється плацдарм повільно, але, менше з тим, впевнено йде позитивна динаміка щодо розширення плацдарму. І подальший рух — стратегічний напрямок уже один залишився. Далі будемо туди заводити війська», — сказав Світан.

Він звернув увагу на те, що рухатися в цьому напрямку можна восени, взимку та навесні незалежно від погоди.

«Протягом усього періоду осінньо-зимового, без великих проблем. І що ближче ми будемо пересуватися до Азовського узбережжя, то легше буде йти, бо ґрунт ближче до моря швидше воду вбирає і скидає. Тому наша гусенична техніка досить-таки непогано по мокрому піску буде йти», — пояснив військовий оглядач.

В підсумнку Світан підкреслив, що, якщо Україна отримає все обіцяне обладнання, українські військові зможуть вийти до узбережжя Азовського моря до Нового року.

Джерело.

Close