facebook

Чоловіки старше 60 років зможуть служити в армії: Рада хоче підвищити граничний вік для служби у ЗСУ

У Верховній Раді вирішили прибрати граничний вік для призову у ЗСУ, щоб в армії змогли служити чоловіки віком від 60 років. Депутати планують усунути вікову дискримінацію та залучити до захисту Батьківщини більше громадян.

У парламенті зареєстрували відповідний законопроект №10084, авторами якого виступили народні депутати від фракції “Відновлення України” Анатолій Бурмич та Олександр Юрченко.

Адвокат Марина Бекало повідомила, що документ передбачає право літніх військовослужбовців з високою професійною підготовкою та досвідом залишатися на військовій службі. Ціль – прибрати вікові обмеження. Проте зазначені чоловіки мають бути визнані військово-лікарською комісією придатними.

За словами юриста, у разі ухвалення законопроекту зміни торкнуться тільки діючих військовослужбовців, які в умовах військового стану досягли граничного віку перебування на службі і не хочуть демобілізуватися. Вони мають особисто виявити бажання залишитися в армійських лавах.

“Законопроект не передбачає вручення повісток та призову чоловіків після 60 років”, – цитує правозахисницю ТСН.

Нагадаємо, що в Україні проводиться призов чоловіків віком 18-60 років. Представники військкоматів частіше видають повістки молодим громадянам без серйозних проблем зі здоров’ям і легше навчаються. У ЗСУ запевнили, що не мають на меті “мобілізувати дідусів”, які не мають сил для несення служби.

Джерело.

Close