facebook

Посилення мобілізації в Україні та проблеми: що про це кажуть політики, військові та експерти

Військові та експерти назвали конкретні кроки, які заохотять громадян до мобілізації та допоможуть поповнити українське військо.

В Україні заговорили про посилення мобілізації, щоб поповнити резерви задля протистояння ворогу, який має значну перевагу в живій силі. За це виступають політики, військові та експерти. Водночас не залишається без уваги питання проблем та недоліків призову до війська, про що зокрема написало видання Time та висловився головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

ТСН.ua зібрав думки військових, політиків та експертів щодо посилення мобілізації в Україні.

Посилення мобілізації в Україні – навіщо і чого очікувати
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у своїй колонці для видання The Economist виступив за те, щоб Україна розширила категорію громадян, які можуть бути призвані за мобілізацією чи на навчання. Генерал назвав п’ять пріоритетів, щоб переламати ситуацію на фронті, серед яких – необхідність нарощення резервів.

“Ми запроваджуємо єдиний реєстр призовників, маємо розширити категорію громадян, яких можуть призвати на збори чи за мобілізацією. Також ми запроваджуємо “бойове стажування”, яке передбачає розміщення новомобілізованих у лавах досвідчених передових підрозділів для підготовки”, – написав у матеріалі Залужний.

Зауважимо віцепрем’єр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував запуск в Україні пілотної версії смарт-мобілізації. Це нововведення дозволить людині самостійно обирати військову спеціалізацію, на яку вона бажає мобілізуватись. Федоров також запевнив, що цей проєкт не передбачає надходження повісток через “Дію”.

Окрім того, в Україні вже працює єдиний електронний реєстр військовозобов’язаних “Оберіг”, мета якого – відцифрувати інформацію про громадян і автоматизувати роботу ТЦК та СП. Такі якісні дані дозволять ЗСУ та головнокомандувачу ухвалювати управлінські рішення – яку кількість людей мобілізувати, хто саме потрібен у війську і так далі. Надходження повісток через “Оберіг” не передбачається.

Джерело.

Close