facebook

Стосується всіх, кому приходить пенсія на карту: з’явилося важливе попередження

Більшість українських пенсіонерів отримують свої пенсії через банківські картки, але є й ті, хто віддає перевагу отриманню коштів через Укрпошту.

Представники Міністерства соціальної політики пояснили цим людям, чому варто уникати накопичення пенсійних коштів на банківській карті, пише видання “На пенсії”

Це питання стосується не тих пенсіонерів, які залишають певну суму на карті для поточних витрат, а тих, хто взагалі не користується грошима, що знаходяться на картковому рахунку.

Суть у тому, що чинне законодавство передбачає припинення нарахування пенсій, якщо протягом 6 місяців пенсіонер не знімав кошти з пенсійної картки.

Перша заступниця міністра соціальної політики, Дар’я Марчак, розповіла про це й зазначила: “Це вже давно є частиною механізму, який регулює систему соціальних виплат та пенсій”.

Відповідно до чинного законодавства, якщо протягом 6 місяців пенсіонер не знімає кошти зі своєї картки, нарахування пенсії припиняється, щоб уникнути зайвого сплату внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

“Ми не можемо передбачити, що сталося з цим пенсіонером, і щоб уникнути зайвих витрат з боку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, був введений цей механізм кілька років тому”, – пояснила Марчак.

Припинення нарахування пенсії не означає, що пенсіонер втрачає право на неї. Гроші лише акумулюються на рахунках Пенсійного фонду, але не перераховуються на карту особи.

Для відновлення виплат достатньо пройти процедуру фізичної ідентифікації.

Міністерство розширило можливості проходження ідентифікації, якщо людина не може відвідати Пенсійний фонд особисто. Тепер це можна зробити через:

консультацію з працівником ПФУ через відеозв’язок;
проходження ідентифікації в електронному кабінеті ПФУ через “Дія. Підпис”;
написання листа до Пенсійного фонду.
У разі перебування пенсіонера за кордоном, можна вирішити це питання через українське консульство.

Джерело.

Close