facebook

Буде дуже складний рік: українців попередили – вже бережіть гроші

Національний банк встановив валютний курс в Україні відповідно до умов меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Однак згідно з висловленням Олега Пендзина, виконавчого директора Економічного дискусійного клубу, ситуація може змінитися наступного року, як повідомив телеканалу “24”.

Україна нині зазнає складнощів у галузі економіки. Деякі громадяни вже з 2023 року почали адаптуватися до цих умов. За даними, обсяг вирощених овочів та фруктів на особистих ділянках значно збільшився.

Оскільки минулого року було вдалий врожай, люди частково вирішили проблему з продовольством самостійно. Але для мешканців великих міст ситуація виглядає інакше.

Більшість людей мають фінансові труднощі. Загальна складна ситуація серйозно ударила по їхнім фінансах та заощадженнях. Багато людей працюють на 2-3 роботах, щоб забезпечити свої потреби, зауважив Пензин.

Майбутня ситуація залежатиме від розвитку подій. Якщо уряд буде змушений додруковувати гроші, аналогічно до 2022 року, курс гривні може впасти.

“Якщо ми побачимо серйозні проблеми з макрофінансовою допомогою, то Національний банк може рішуче втрутитися в валютний ринок, запровадивши обмеження”, – зауважив економіст.

Проте існують надії, що 2024 рік буде кращим для України, а економічних турбулентностей буде менше.

Тарифи в Україні можуть зрости:

Уряд України заморозив частину тарифів до завершення опалювального сезону. Отже, ціни на газ, тепло та гарячу воду залишаться стабільними.

Проте вартість послуг зросла на 13% за поточний рік порівняно з 2022 роком. Голова правління НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов наголосив на необхідності підвищення тарифів на газ для розвитку газової системи. Це питання наразі не розглядається урядом, але може стати актуальним у майбутньому.

З 1 січня у Львові планується підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для тих, хто користується індивідуальними договорами. Вартість послуг збільшиться на 37,7% для тих, хто не має лічильників, та на 6,2% для тих, хто користується лічильниками.

Джерело.

Close